Home Svaštara 12 ZASTARELIH IDEJA O RODITELJSTVU U KOJE BISMO TREBALI PRESTATI DA VERUJEMO

12 ZASTARELIH IDEJA O RODITELJSTVU U KOJE BISMO TREBALI PRESTATI DA VERUJEMO

214
0

Kao što nema savršenih roditelja, nema ni savršenog roditeljstva. Deca ne dolaze s uputstvima i nemoguće je predvideti kako ih je najbolje odgajati jer je svako jedinstveno. Međutim, postoji mnogo uverenja vezanih uz odgoj i obrazovanje za koja ne postoji naučna podloga koja podržava njihovu efikasnost.

Ovih nekoliko ideja o roditeljstvu zaista je zastarelo, navodi “Bright Side”.

 1. SPAVANJE S RODITELJIMA PRUŽA SIGURNOST

Veruje se da zajedničko spavanje pomaže deci da se osećaju sigurno, a za majke dojilje to je način da više spavaju. Međutim, ako se uzmu u obzir i drugi činioci, kao što je položaj deteta pri spavanju ili zdravlje roditelja, možda bi bilo poželjno isprobati alternative, poput stavljanja deteta na spavanje u krevetić.

 1. NE DRŽITE DETE PREVIŠE NA RUKAMA ILI ĆE SE NAVIKNUTI

Biološki gledano, ljudi su u prvim mesecima života potpuno ranjivi. Zato bebe moraju biti stalno s majkama, kako bi se osećale sigurnima i zaštićenima od bilo kakvih pretnji. Kontakt omogućuje bebi da se dobro razvija, a takođe joj pomaže da identifikuje svoje roditelje među ostalim ljudima.

 1. DECU TREBA PRISILITI DA ODBACE DUDU VARALICU

Dugotrajna upotreba dude varalice može uzrokovati deformacije zuba i zavisnost, pa lekari preporučuju da je deca prestanu da koristei u uzrastu između 2 i 4 godine. Proces ostavljanje dude mogao bi biti težak za neku decu i zato je važno pohvaliti dete kad god ne koristi dudu.

Takođe, možete pokušati da utešite dete trljajući mu leđa ili maženjem. Ako dete uz sve isprobane metode ima problema s odricanjem od dude, potražite savet svog pedijatra ili stomatologa.

 1. TOPLO OBUCITE DETE DA SE NE BI PREHLADILO

Bebe nisu u stanju da regulišu telesnu temperaturu kao odrasli. Preporučuje se da nose samo jedan komad odeće više od odraslih kako ne bi dobile temperaturu jer su prekomerno odevene.

 1. HODALICA ĆE POMOĆI DETETU DA BRŽE PROHODA

Za hodanje je vrlo važno puzanje, a kretanjem u hodalici deca često preskaču tu razvojnu fazu. Drugi problem hodalica je što one povećavaju rizik od nezgoda u kojima se dete može ozlediti. U idealnom slučaju beba bi se trebala razvijati prirodno i vlastitim tempom kako bi naučila da sedi, puzi i stoji.

 1. BOSONOGO HODANJE UZROKUJE PREHLADE

Virusi ne ulaze u telo putem stopala pa je u redu da deca hodaju bosa. Bolesti poput prehlade šire se kontaktom sa slinom koja se izbacuje prilikom razgovora ili kijanja, odnosno kašljanja. Nije naučno dokazano da hladna stopala ili drugi delovi tela uzrokuju prehladu. Kako bi se sprečila zaraza, poželjeno je održavati dobre higijenske navike.

 1. MORATE VIKATI NA DETE DA BISTE MU POKAZALI AUTORITET

Agresivne roditeljske metode i dalje su ukorijenjene u mnogim zajednicama. Međutim, trebali biste znati da to zapravo nije efikasan način odgajanja dece. I ne samo to, može uzrokovati traume kod dece. Ova vrsta discipline dovodi do povećanja jaza između dece i odraslih i tera ih da deluju kao sudije za postavljanje pravila bez mogućnosti otvaranja prostora za dijalog.

Fizičko kažnjavanje nije jedina vrsta agresije, a delotvorna nije ni verbalna kazna, pri čemu roditelji koriste jake reči ili podižu glas kao način disciplinovanja svoje dece. Umesto da deci pomogne da poboljšaju svoje ponašanje, tako ga samo pogoršavaju i s vremenom se stvaraju novi problemi u ponašanju.

 1. RODITELJI TREBAJU DA BUDU NAJBOLJI PRIJATELJI SVOJOJ DECI

Iako autoritarni pristupi, poput fizičkog i verbalnog kažnjavanja, ne daju dobre rezultate, nije dobro ni biti popustljiv s decom do te mere da ih ne nateramo da poštuju pravila. Deca trebaju da roditelje smatraju uzorima, pa je važno odgajati ih na takav način da nauče da slede pravila i usaditi im vrednosti koje će im pomoći u budućem životu.

 1. UPOREĐIVANJE BRAĆE I SESTARA OMOGUĆUJE PROBLEMATIČNOM DETETU DA POBOLJŠA SVOJE PONAŠANJE

Često roditelji veruju da će disciplinovano dete s dobrim ocenama verovatnije uspeti u životu. I posvećivanje veće pažnje detetu koje pokazuje te kvalitete i ukazivanje na njih kao primer samo podstiče suparništvo i razlike između braće i sestara, što dovodi do razvoja problema u ponašanju i porodičnih sukoba.

Iako je teško izbeći upoređivanje, preporučuje se pretpostavka da svako dete ima svoje dobre i loše osobine te da ne uspeva svako da bude najbolji učenik u školi. U tim je slučajevima najbolje ceniti snage svakog deteta i ne upoređivati ih direktno.

 1. DOBRI RODITELJI ODGAJAJU USPEŠNU DECU

Postoje roditelji koji nastoje da podstaknu decu na uspeh tako što ih upisuju na zvannastavne aktivnosti koje im omogućavaju da usavrše svoje veštine. Ali opsednutost uspešnom decom samo doprinosi stvaranju nesrećne dece koja na kraju ispunjavaju očekivanja svojih roditelja, a ne zadovoljavaju vlastite želje.

Učenici koji su prisiljeni da se dobro ponašaju i mogu da pate od nedostatka sna i problema sa samopoštovanjem.

 1. DETE NE SME DA VIDI DA RODITELJ PLAČE

Roditelji često pokušavaju da prikažu sliku savršenstva i po svaku cenu izbegavaju da se pokažu  ranjivim pred decom. Međutim, važno je da deca znaju da odrasli proživljavaju i tužne trenutke. Nijedan osećaj ne treba omalovažavati jer, u suprotnom, i deca će se skrivati kad budu prolazila kroz krizu u određenim trenucima svog života.

 1. ZAOKUPLJANJE DECE AKTIVNOSTIMA ĆE IM POMOĆI U OBRAZOVANJU

Dok vannastavne aktivnosti mogu da pomognu deci u razvijanju veština i socijalizaciji, preopterećenost takođe može pridoneti slabom akademskom uspehu.

Tokom detinjstva mnogi roditelji upisuju svoju decu na razne kurseve ili radionice van škole, što bi na kraju moglo uzrokovati stres i teskobu. Deci je potrebno vreme za igru ili opuštanje nakon škole. Stoga, ako odbiju da prisustvuju nekoj aktivnosti, preporučljivo je razgovarati o tome, kao i o mogućnosti odustajanja ili postavljanja prioriteta.

https://www.index.hr/mame/clanak/12-zastarjelih-ideja-o-roditeljstvu-u-koje-bismo-trebali-prestati-vjerovati/2308241.aspx

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here