Home Svaštara 10 ZNAKOVA DA JE DETE TALENTOVANO

10 ZNAKOVA DA JE DETE TALENTOVANO

231
0

Mnoga deca su genijalci samo u očima svojih roditelja. Međutim, neki klinci su zaista talentovaniji od drugih. Da li to važi za vaše dete?

Prosudite to na osnovu deset znakova, koji vam mogu ukazati na to da li će vaše dete već od prvih školskih dana odskakati od vršnjaka po svojim talentima i sposobnostima.

Izreka „ušlo na jedno, izašlo na drugo uho“ važi za mnogu decu, ali postoje i ona koja upijaju sve informacije i sa neverovatnom preciznošću mogu da vam prepričaju događaj na kojem su bili, opišu slike koje su videli, reprodukuju zvuke koje su čuli….

 

Evo kako da procenite da li u vašem domu odrasta genijalac:

Širok spektar interesovanja

Talentovana deca zainteresovana su za najrazličitije stvari. Jednog meseca mogu da budu zaluđena za dinosauruse, narednog za sve što se događa u svemiru, i tako redom.

Čitaju i pišu veoma rano

Da vaše dete raste u pametnjakovića možete znati i po tome što će veoma rano umeti da čita poruke na TV-u, dečje knjige, napiše svoje ime i imena ukućana… A sve to bez mnogo truda i formalnih časova.

Da li je nadareno za muziku i ostale umetničke grane

Decu koja pokazuju vanserijski talenat za muziku obično je lako primetiti, a želite li da znate da li je, na primer, vaše dete talentovano za slikarstvo, dobro proučite njegove crteže – ako crta stvari vodeći računa o perspektivi i proporcijama, onda nema sumnje u to da je na dobrom putu da možda jednoga dana postane slikar, scenograf, osoba koja će raditi u svetu mode, projektovati kuće i slično.

 

Pokazuje periode intenzivne koncentracije

Poznato je da decu pažnja ne drži dugo, ali to ne važi za veoma talentovanu. Ona dugo mogu da budu zaokupljena jednom igrom, jednim TV programom, jednom knjigom…

 

 

Ima dobro pamćenje

Neka nadarena deca mogu da se prisete stvari i događaja još iz doba kada su maltene bila u pelenama. Na primer, dvogodišnjak može da evocira uspomene na nešto što se dogodilo kada je imao 18 meseci.

Ima bogatiji rečnik

Za dete koje rano progovori ne može se reći da je već zbog toga talentovano, ali za ono koje u razgovoru koristi najrazličitije reči i sklapa rečenice, može se govoriti da je nadareno. U američkom Nacionalnom udruženju talentovane dece daju za to primer: „Dvogodišnja deca sklapaju rečenice poput one: ‘Eno kuce’. Nasuprot tome, taletovan dvogodišnjak će reći: ‘Evo smeđe kuce u dvorištu i miriše naše cveće'“.

Obraća pažnju na detalje

Talentovani dečak ili devojčica imaju oko sokolovo za detalje. Dok starije dete želi da zna do pojedinosti kako neke stvari funkcionišu, mlađe ostavlja igračke tačno na mesto odakle ih je uzelo ili primećuje kada nešto ne stoji na uobičajenom mestu.

Samokritična su

Deca u principu ne obraćaju pažnju previše na druge, osim ako taj drugi ima nešto što dete želi. Nadarena deca su drugačija, brinu se o drugima i stalo im je šta oni rade i govore, ali najkritičnija su prema sebi samima.

Razumeju komplikovane koncepte

Veoma inteligentna deca su u mogućnosti da razumeju složene koncepte, zamršene međuljudske odnose i da razmišljaju apstraktno. U stanju su da razumeju srž problema i da smisle načine kako da ih reše.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here