Home Svaštara ZNATE LI ŠTA SU VELIKE PREKRETNICE U ŽIVOTIMA MALE DECE

ZNATE LI ŠTA SU VELIKE PREKRETNICE U ŽIVOTIMA MALE DECE

86
0

Mala deca su čudesna bića koja nas iznova i iznova iznenađuju svojom slatkoćom, umiljatošću, svojim „biserima“, brzinom učenja i ovladavanja novim veštinama i sposobnostima. I svaka nova generacija je, čini se, naprednija od prethodne, ali nije sve u njima. Nešto je i do nas… Mi smo prosto „baždareni“ da se oduševljavamo i onim potpuno normalnim fazama u razvoju i odrastanju deteta. Pritom, mislimo i na ovih sedam velikih prekretnica.

SAMOSTALNO HODANJE

Većina dece počinje da pravi prve korake sa godinu dana. Ako ne možete da dočekate taj trenutak, pomozite svom mališanu. Mamite ga omiljenom igračkom ili nečim drugim što mnogo voli, kako bi došetalo do vas. Druga tehnika je da roditelji sednu udaljeni nekoliko metara jedan od drugog i da dozivaju dete da dođe do njih.

POVEZIVANJE REČI U REČENICU

Deca koja imaju dobru stimulaciju, ona s kojom se mnogo razgovara i to tečno, bez tepanja, ranije progovaraju i ranije počinju da sklapaju reči u rečenice. Objašnjavajte detetu šta radite, bilo da ga presvlačite, kuvate ručak ili šaljete poslovni mejl, jer će mu to pomoći da vremenom nauči značenje reči.
Ako želite da podstaknete svog mališana da što pre počne da govori, postavljajte mu pitanja koja zahtevaju složenije odgovore od da ili ne. Umesto da pitate „Da li želiš mandarinu“, pitajte „Šta želiš da pojedeš za užinu“.

SAVLADAVANJE STEPENICA

Iz nekog razloga mala deca mnogo vole da se penju i silaze niz stepenice čak ni ako ne hodaju dobro. Ako i vaš mališan uživa u tome, naučite ga kako da se pridržava, kako da gleda dole dok silazi i kako da se ne saplete dok se penje. Dok ne stekne sigurnost, držite ga za ručicu, a posle će biti dovoljno da ga držite na oku.

SLUŠANJE INSTRUKCIJA

Ako želite da navedete dete da vas sluša, isprobajte ovu jednostavnu tehniku koja daje sjajne rezultate. Hvalite ga svaki put kad vas posluša, a da bi ukapiralo princip, navedite ga da pomisli da je nešto uradilo zato što ste vi to tražili. Kad potrči ka toboganu, vi mu kažite „Hajde da idemo na tobogan“, pa ga pohvalite čim se spusti. Ovu strategiju primenjujte i u drugim sličnim situacijama, a onda, kad dete shvati da se pohvala dobija za poslušnost, počnite da ga navodite da radi ono što vi želite. Slušaće vas, jer će u međuvremenu početi da uživa u pohvalama.

SAMOSTALNO HRANJENJE

Kako dete raste, tako raste i njegovo interesovanje za ono što jedu odrasli i ono što jedu njegova braća i sestre. No, to ne znači da će vaš mališan biti sposoban sam da jede onda kad to poželi. To je proces, a proces traje, pa vam savetujemo da se naoružate strpljenjem. Prvo ispred njega stavljajte zalogajčiće koje će moći samo da stavlja u usta, a potom pređite na obroke koji zahtevaju viljušku ili kašiku. Spremite se… Hrane će biti svuda, i na detetu, i na podu, i na nameštaju, ali tako se uči.

TRČKARANJE I TRČANJE

Nedugo nakon prvih koraka, većina dece će krenuti u trk. U početku će to delovati vratolomno, neigurno i trapavo, pa ćete verovatno imati potrebu da jurite za njima i da ih čuvate od povreda. Strahovali, ne strahovali, vi ćete pucati od ponosa, a vaš mališan od samopouzdanja. Samo spremite hanzaplaste i zavoje, jer ovo neće moći da prođe bez poneke ogrebotine, čvoruge i krastice.

OBAVLJANJE „POSLA“ NA NOŠI

Iako će većina dece diskretnim signalima ukazati roditeljima da je vreme za skidanje pelena, ima malaca kojima dugo neće pasti na pamet da menjaju navike. Ako procenite da je vaš mališan spreman, zamenite pelene gaćicama po njegovom izboru, stavljajte ga na nošu odmah nakon buđenja, nakon jela i u pravilnim razmacima tokom dana. Neka deca će odmah početi da „obavljaju posao“ na noši, drugima će trebati malo više vremena, a vi ćete, kad god se to desi, da slavite oslobađanje od pelena. Nije to mala stvar.

https://www.decjisajt.rs/magazin/deca/6108-znate-li-sta-su-velike-prekretnice-u-zivotima-male-dece

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here