Home Poznati ŽIL VERN I PUT OKO SVETA ZA OSAMDESET DANA

ŽIL VERN I PUT OKO SVETA ZA OSAMDESET DANA

123
0

Žil Vern je bio francuski pisac 19. veka, čiji su revolucionarni romani, uključujući “Put oko sveta za osamdeset dana” i “Dvadeset hiljada milja pod morem”, opčinjavalji čitaoce više od jednog veka. Žil Vern je rođen 8. februara 1828. godine na ostrvu Nant, u Francuskoj. Kako je živeo blizu luke, Žil je imao priliku da vidi velike brodove koji su pristizali i odlazili i koji su podstakli njegovu maštu. Sanjao je o dalekim putovanjima i avanturama. Za vreme školovanja je počeo da piše kratke priče i pesme. Nakon što je završio školu, otac ga je poslao u Pariz da studira prava, kao što je i on sam učinio. Dok je bio u Parizu, umesto da se posveti učenju, Žila su privlačila pozorišta. Nakon što je završio studije 1850. godine počeo je da piše pozorišne komade i drame.

Od 1859. do 1860. godine Žil Vern je otišao na svoje prvo putovanje do Britanskih ostrva. Ovo putovanje ga je inspirisalo da napiše Povratak u Britaniju 1861. godine. Njegova karijera je zaista počela tek objavljivanjem romana “Pet nedelja u balonu” 1863. godine. Nakon toga je usledio niz veoma uspešnih romana koji su izazvali ogromno zanimanje, pogotovo zbog žanra i tematike. Tokom sledećih deset godina napisao je svoja najpoznatija dela koja su danas klasici.

Svoj roman “Put u središte Zemlje” je objavio 1864. godine, a “Put na Mesec” i “Deca kapetana Granta” je objavio 1865. godine.

Ubrzo nakon toga, Vern je kupio brod jer je svoju želju za avanturom i putovanjima na taj način lakše mogao da ostavri. Njegova žena i on su proveli dosta vremena ploveći. Ova putovanja su mu služila kao inspiracija za pisanje. Roman “Dvadeset hiljada milja pod morem” je objavljen 1869. godine. Vern je konačno zarađivao dovoljno od pisanja da bi mogao da živo od njega, a njegova popularnost se širila svetom.

Ostala poznata dela su: “Tajanstveno ostrvo“, “Carev glasnik“, “Petnaestogodišnji kapetan” i “Crna Indija“.

Prema njegovim delima snimljeni su mnogobrojni filmovi.

Žil Vern je preminuo 1905. godine u svom domu u Francuskoj.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here