Home Svet oko nas ZAŠTO MAČKE PRATE SVOJE VLASNIKE (ČAK I) U TOALET?

ZAŠTO MAČKE PRATE SVOJE VLASNIKE (ČAK I) U TOALET?

90
0
Pixabay License

Mnogi vlasnici mačaka sigurno su dobro upoznati s luckastom navikom svojih ljubimica da ih prate u tolaet. Iza tog neobičnog mačjeg ponašanja krije se nekoliko mogućih objašnjenja.

Mačke su znatiželjna i zaigrana bića i znamo da naše mace vole biti s nama, ali zar nas baš moraju pratiti i u WC? Što je još zanimljivije, mačke ne vole kad ih ljudi gledaju dok obavljaju nuždu, ali zato one obožavaju da ljudima prave društvo dok su u WC-u.

Objašnjenje ovog šašavog mačjeg ponašanja možda leži u tome što mačke zapravo jesu po svom instinktu. Mačke su predatori s instinktom lovca. No zbog svoje veličine takođe znaju da mogu biti i lovina. S obzirom da mačka svog vlasnika doživljava kao svog čuvara ili zamenu za roditelja, može se osećati ranjivo kad je vlasnik odsutan.

Mačke su takođe „mikro menadžeri“. Poznata je uzrečica “znatiželja je ubila mačku”, a kada njen vlasnik uđe u sobu i zatvori vrata za sobom, maca to vidi kao znak da iza tih vrata vi radite nešto misteriozno. Vaš dom mačka doživljava kao svoju teritoriju pa je tako i kupatilo za nju dozvoljena zona. Štaviše, može se naljutiti ako zatvorite vrata jer ipak je to njena teritorija! A i, kako smo već spomenuli, silno je zanima šta radite unutra, a samo je jedan način da to dozna – da uđe za vama.

Životinje moraju da procene vrednost nečega kako bi odlučile šta im je prioritet. Visoku vrednost ima ono što žele odmah i što ih motiviše na akciju. Stručnjaci za ponašanje životinja koriste ove osobine kako bi motivisali životinje kada ih treniraju, koristeći sistem nagrađivanja. Kada za nešto postoji kompeticija, vrednost toga se povećava, a to vi radite svaki put kad zatvorite vrata kupatila, odnosno toaleta. Procenjujete vrednost prostora uzimajući ga za sebe i zabranjujući mački pristup.

Ranjivost, znatiželja i procenjivanje vrednosti moguća su objašnjenja, ali mnogi vlasnici mačaka zapravo veruju da je razlog ipak nešto drugo. Mačke uvek kontriraju, to im je u prirodi. U njihovom DNK je da žele ono što ne mogu imati. Pustite mačku unutra i ona će želeti van. Napunite joj posudu s hranom i brzo će joj dosaditi, ali neka je napola prazna, odmah će prigovarati. Mace su jednostavno takve, a mi ih volimo zbog njihove luckaste i zabavne naravi.

https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/zasto-macke-prate-ljude-na-wc—630137.html

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here