Home Svet oko nas ZAŠTO JE TEŠKO UBITI MUVU?

ZAŠTO JE TEŠKO UBITI MUVU?

90
0

Naučnici su uspeli da objasne zašto je teško ubiti muvu udarcem novinama ili nekim drugim priručnim sredstvom i zašto je ona skoro uvek brža od čoveka…

Muve imaju veliku mogućnost naglih promena brzine, veoma su pokretljive, imaju razvijenu percepciju i veoma su dobre u izbegavanju i najbržih udaraca. Naučnici su uspeli da ustanove da im u tome pomažu zadnja krila, koja ih „lansiraju“ velikom brzinom u poslednji čas.

Domaće muve imaju modifikovana zadnja krila koja su evoluirala u štapićaste strukture sa proširenjem na kraju, koji se zovu haltere ili mahalice. Njihove vibracije pomažu insektu da se stabilizuje tokom leta tako što osećaju rotacije tela i prenose signale na krila.
Domaće muve koriste vibracije haltera čak i kada hodaju, za razliku od nekih drugih insekata koji ih imaju, ali naučnici sve do sada nisu znali zašto, piše Lajvsajens.
Međutim, u novoj naučnoj studiji otkriveno je da pokreti haltera tokom hodanja služe kako bi insekti mogli što pre da polete i da se zahvaljujući njima bolje koordinišu pokreti krila i mišića nogu.
Naučnici su koristili kamere velike brzine, koje snimaju 3.000 frejmova u sekundi, da bi snimile muve prilikom poletanja. Kako su utvrdili, muve mogu da poleti brzinom od samo sedam milisekundi, dok je drugima insektima iz iste porodice potrebno pet puta više vremena, do 39 milisekundi.
Potom su naučnici domaćim muvama uklonili haltere, što je značajno usporilo njihovo poletanje, za razliku od drugi insekata. Takođe, ne samo što su sporije poletale, već su imale problema i sa stabilnošću tokom leta, dok su neke od njih čak padale posle poletanja.
Međutim, to nije jedina tajna brzine i spretnosti muve, navode naučnici. Kada polete, muve mogu da izvode manevre kao piloti borbenih aviona.
Tako recimo voćne mušice mogu da promene smer kretanja u jednoj stotinki, otprilike 50 puta brže od treptaja oka. Mogu da krilima naprave takav pritisak koji ih u trenutku odgurne od predatora u vazduhu, da se u vazduhu okrenu za gotovo 90 stepeni kako bi pojačale taj pritisak i izbegle da nastradaju, kazao je ranije Florijan Mujdžres sa Univerziteta Sijetl, koji je proučavao mehaniku leta muve.
Muve imaju i izvanredan vid, koji im pomaže u planiranju bekstva od opasnosti. Oko 200 milisekundi pre nego što polete, muve uočavaju smer kojim će se kretati kako bi pobegle na sigurno. Kako su utvrdili naučnici, njihove oči mogu da obrade šest puta više informacija u sekundi nego ljudske.
Naučnici savetuju da, kada želite da ubijete muvu udarcem, pokušavate da pogodite mesto kuda će se ona uputiti, a ne mesto na kom je trenutno.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here