Home Poznati ZANIMLJIVOSTI O VOLT DIZNIJU

ZANIMLJIVOSTI O VOLT DIZNIJU

69
0

Gotovo da nema nikoga da nije odgledao (dok je bio mali) barem jedan diznijev crtani film tvorca Volta Diznija. Divne bajke i jedinstvene priče pretočene u crtani film svima su bile drage. Sada, vam otkrivamo neke zanimljivosti vezane za kralja animacije crtanih filmova Volta Diznija…

 1. Volt Dizni je počeo kao karikaturista dok je bio dete. Na farmi u Misuriju, nije imao mnogo predmeta, ali je bio oduševljen crtanjem konja svojih suseda.

  2. Diznijevo francusko prezime bilo je Dizinji (fran. D’Isigny) pre nego što će uzeti englesko Dizni (engl. Disney).

  3. U nadi da će se pridružiti vojsci, Dizni je napustio srednju školu sa 16 godina. Odbili su ga jer je bio isuviše mlad, ali je uspeo da dobije posao kao vozač ambulantnih kola u Crvenom krstu u Francuskoj.

  4. Diznijev prvi studio animacije bio je Laugh-O-Gram (Smehogram), gde je započeo pripovedajući savremenije verzije bajki zasnovanim na Ezopovim bajkama, pre no što će studio bankrotirati (sreća da nije odustao u tom momentu).

  5. Miki Maus nije bio Diznijev prvi ikonski lik – Mikijev prethodnik, srećni zec Osvald, stvoren je dok je Dizni bio pod ugovorom sa Universal Pictures-om. Kada je napustio UP, Dizni nije imao autorska prava i stoga je morao da stvori novog drugara – našeg omiljenog miša.

  6. Miki Maus se prvobitno zvao Mortimer Maus, ali Diznijeva žena je rekla da Mortimer zvuči isuviše pompezno, pa je ubedila Diznija da promeni ime tog slatkog glodara u Miki. U kasnijim epizodama, ime Mortimer dato je Mikijevom mišu-suparniku.

  7. Od 1928. godine rođenja Mikija Mausa, pa do 1947, Dizni lično je pozajmljivao glas mišu.

  8. Dizni je bio dobar prijatelj Ujka Sema, producirajući animirane filmove ratne propagande, kao i snimke obuke za vojsku Sjedinjenih Država.

  9. Dizni je takođe kreirao crtane oznake vojnih trupa Sjedinjenih Država, koje su služile kao moralna podrška.

10. Dizni je bio pionir kad se radi o televiziji za decu, emitujući jedinstven program za decu, poput Zoroa, Dejvi Kroketa i Miki Maus kluba.

11.  Volt Dizni je primio više Akademijinih nagrada (Oskara) i nominacija nego bilo ko drugi. Između 1932. i 1969. godine, osvojio je 22 Oskara i bio je nominovan 59 puta.

12. Na dodeli Oskara 1938. godine, Dizni je za Snežanu i sedam patuljaka dobio jednu statuu normalne veličine i sedam minijaturnih.

13. Dizni je imao patent za Tehnikolor (filmovi u boji) dve godine, što ga je činilo jedinim animatorom kom je bilo dozvoljeno da pravi animirane filmove u boji!

14. Omiljeni lik Volt Diznija bio je Šilja.

15. Diznijevi filmovi su poznati po odsustvu majki, od Pinokija, pa do Knjige o džungli. Mnogi veruju da je ovo proisteklo iz Diznijevog osećanja krivice i bola zbog smrti sopstvene majke. Nakon Snežaninog uspeha, Dizni je kupio novu kuću za svoje roditelje. Oštećen grejni sistem doveo je do smrti njegove majke zbog trovanja ugljen-monoksidom.

16. Volt Dizni je sanjao da otvori revolucionarni luna-park, objašnjavajući svom kolegi da je želeo da bude jedinstven. Ostvario je taj san Diznilendom, a nakon njegove smrti i Dizni svetom.

17. Bio je opsednut vozovima. Njegovo oduševljenje istim započelo je dok je bio dete, kada bi gledao vozove kako prolaze pored njegove kuće. Njegov ujak, kondukter u vozu, duvao bi u zviždaljku u znak pozdrava. Kasnije, kao odrastao, Dizni je izgradio minijaturnu parnu prugu u dvorištu svoje kuće u Los Anđelesu. Videći koliko su njegove ćerke zbog toga bile srećne, odlučio je da ugradi prugu sa jednim kolosekom i u Diznilend.

18. Volt Dizni je vodio ceremoniju na Zimskim Olimpijskim igrama 1960. godine.

19. Jedna mala planeta je dobila naziv po Dizniju – 4017 Dizneja (mislili ste da je u pitanju Pluton, zar ne?). Otkrio ju je sovjetski astronom Ljudmila Karačkina 1980. godine.

20. Takođe mu je posvećena jedna zvezda na Holivudskom putu slave, uz Mikija Mausa koji je bio prvi animirani lik koji je dobio jednu.

21. Dizni je jednom igrao ulogu Petra Pana u školskoj predstavi.

22. Poslednji film koji je Dizni lično nadgledao bila je „Knjiga o džungli“, pre njegove smrti zbog raka pluća 1966. godine.

 

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here