Home Svet oko nas ZANIMLJIVE ČINJENICE O TURKMENISTANU

ZANIMLJIVE ČINJENICE O TURKMENISTANU

77
0

U Turkmenistanu su struja, gas, benzin i voda besplatni od 1993. godine, međutim predsednik ove zemlje Kurbankuli Berdimuhamedov je najavio da se ove povlastice ukidaju kako bi stanovništvo smanjilo nekontrolisanu potrošnju. Uprkos činjenici da je po zalihama prirodnog gasa četvrti u svetu, do 2004. godine je preko 60% stanovništva Turkmenistana živelo ispod granice siromaštva.

Sovjetski geolozi su 1971. godine bušili zemlju i naišli na nepresušan izvor gasa koji gori od tada. O ova rupa je poznata pod nazivom Vrata pakla.

Turkmenistan, poznat još i pod nazivom Turkmenija, jedna je od bivših republika Sovjetskog saveza. Nalazi se u centralnoj Aziji, a države sa kojima deli granicu su Avganistan, Kazahstan, Iran i Uzbekistan, dok na zapadu izlazi na Kaspijsko more. Prestonica Turkmenistana je Ašhabad, a prema popisu iz 2014. godine ova država je imala nešto više od pet miliona stanovnika. Pročitajte u nastavku teksta neke od zanimljivih činjenica o Turkmenistanu.

Naziv Turkmenistan vodi poreklo iz persijskog jezika, a njegovo značenje je jednostavno: Zemlja naroda Turkmena.

Skoro 80 odsto teritorije Turkmenistana zauzima pustinja Karakum. Naseljenost pustinje je veoma retka, u proseku jedna osoba na četiri kilometra, ali je zato ova oblast izuzetno bogata nalazištima nafte i prirodnog gasa.

Pismo kojim Turkmeni pišu menjalo se nekoliko puta. Do 1929. ovaj narod je koristio arapsko pismo, a između 1929. i 1938. korišćena je latinica. Godine 1938. zvanično pismo postaje ćirilica i koristi se sve do 1991. Tada je predstavljen novi latinizovani alfabet, međutim narod se sporo navikava na njega i ćirilica je još uvek pismo koje se najčešće upotrebljava.

Turkmenistan je poznat u svetu po svojim tepisima sa etničkim motivima i postoji čak i muzej tepiha sa više od 1.000 primeraka iz 18. i 19. veka. U muzeju se nalazi i tepih površine veće od 300 kvadratnih metara i u Ginisovoj knjizi rekorda priznat je kao najveći ručno rađeni tepih na svetu.

U Turkmenistanu ne postoji državna religija, ali 89 odsto stanovništva čine muslimani, prvenstveno suni, sa jakim elementima šamanizma i sufizma koje praktikuju u svojim ritualima. Oko 9 odsto stanovništva je pravoslavne veroispovesti, uključujući rusku i jermensku crkvu, dok ostalih 2 odsto pripada Jevrejima, vernicima rimokatoličke crkve i nekim verskim sektama.

Istorija Turkmenistana počela je da se beleži oko 500. godine pre nove ere kad ga je osvojilo Ahemedinsko carstvo.

Stopa pismenosti u Turkmenistanu je 99.6 odsto što ovu zemlju svrstava u sam svetski vrh. S druge strane, svega 1.59 odsto Turkmena koristi internet zbog čega se nalaze na desetom mestu od dole.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here