Home Svet oko nas ZANIMLJIVE ČINJENICE O PČELAMA

ZANIMLJIVE ČINJENICE O PČELAMA

1635
0

Pčele ne žive same u prirodi. One imaju svoju porodicu van koje za duže vreme ne mogu opstati. Pred vama su neke od najzanimljivijih činjenica o pčelama i medu kao savršenom prirodnom produktu. Mnoge osobine uzdižu pčele iznad svih ostalih stvorenja na ovom svetu.

O njihovoj graditelјskoj sposobnosti ne treba tošiti puno reči. Savršeno saće one bez greške grade u mrklom mraku i ogromnoj gužvi. A kako se tek ne diviti matici koja predstavlјa oličenje plodnosti. Težina jaja, koju ona dnevno snese, prelazi njenu sopstvenu težinu. U pčelinjoj zajednici se u svakom trenutku zna ko šta i gde radi.

Pčele proizvode med već 150 miliona godina i jedini su insekt koji proizvodi hranu koju jedu ljudi.

Najmanja pčela na svetu je patuljasta pčela (Trigona minima). Dugačka je oko 2,1 milimetara. Himalajska medonosna pčela (Apis dorsata laboriosa) je najveća medonosna pčela na svetu. Odrasle jedinke mogu dostići dužinu do 3 centmetra. Najveća pčela je ( Megachile pluto) koja može narasti do dužine od 39 milimetara.

Pčele su sposobne da računaju, kategorizuju slične predmete (kao što su psi, mačke ili ljudska lica), razumeju “isto” ili “drugačije”, kao i simetrične i asimetrične oblike.

Jedna pčela napravi oko 40 letova i poseti oko 4000 cvetova u toku jednog dana. Jaka i zdrava pčelinja zajednica u toku jednog dana može oprašiti do 3.000.000 cvetova.

Životni vek pčele u letnjem periodu ne prelazi 50 – 60 dana, ali zimi žive i duže od 5 meseci.

Leti u svakoj košnici dnevno umire oko 1.000 pčela radilica, ali više od toga se rađa svaka 24 časa.

Mlada matica dnevno poleže i više od 2.000 jaja i to 3 puta više od sopstvene težine. Matica može živeti od 5-7 godina.

Pčela može odleteti od košnice skoro 8 kilometara i bez greške će naći put nazad. Pri letu bez tereta pčela razvija brzinu do 65 km na sat. Pri letu krilo pčele napravi preko 400 zamaha u sekundi.

Medonosne pčele komuniciraju putem “plesa”.

U jednoj košnici ima od 20.000 do 60.000 pčela.

Samo 40 grama pčelinjeg saća dovoljno je da prihvati čak 1,814 kilograma meda. Pčelinje saće ima osnovne elemente u formi šestougla upravo zato što takav oblik omogućava efikasnu i ekonomičnu upotrebu prostora i materijala od koga je sagrađeno.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here