Home Svet oko nas ZANIMLJIVE ČINJENICE O ISLANDU

ZANIMLJIVE ČINJENICE O ISLANDU

41
0
Pixabay License

Dana 17. juna 1944. godine Island je postao nezavisna republika, nakon što su njegovi stanovnici na referendumu odlučili da se odvoje od Danske. Od tog trenutka prošlo je više od sedam decenija, a mi vam u nastavku donosimo deset činjenica o ovoj ostrvskoj državi koja je još davnih dana sa punim pravom nazvana zemlja vatre i leda.

VELIKA BRITANIJA JE TOKOM SVOJE DUGE ISTORIJE NAPALA SKORO SVE DRŽAVE SVETA (OSIM NJIH 22). MEĐU NJIMA JE BIO I ISLAND 1940. GODINE

Naime, kada je nacistička Nemačka napala Dansku i Norvešku iste godine zbog otvorene francusko-britanske rasprave o okupaciji navedenih zemalja, uspela je da u kratkom vremenskom roku savlada obe države. Tada su Britanci, kako bi preduhitrili Nemačku da napadne Island koji je odbio da uđe u rat na strani saveznika, započeli invaziju na tu državu. Od tog trenutka, Island je potpao pod kontrolu Velike Britanije a potom i Sjedinjenih Američkih Država tokom Drugog svetskog rata.

PIVO JE NA ISLANDU BILO ZABRANJENO TOKOM VEĆEG DELA 20. VEKA

Island je jedno vreme poput Sjedinjenih Američkih Država doneo zabranu proizvodnje, transporta i prodaje alkoholnih pića, što je trajalo 74 godine. Od 1. marta 1989. godine to više nije tako, a stanovnici te zemlje imaju svoj Dan piva.

NAKON ERUPCIJE VULKANSKOG KRATERA LAKI 1783-1784. GODINE, ISLANĐANIMA JE TREBALO DVE DECENIJE DA STANU NA NOGE

Pomenuta erupcija imala je katastrofalne posledice ne samo po Island, već i po celu Evropu. Tada je oko 21 odsto stanovnika te zemlje umrlo od gladi, a od velike količine otrovnog fluora uginuo je veliki broj životinja. Otrovni oblak se kasnije proširio i na Evropu, što je rezultovalo velikim brojem smrtnih slučajeva i ekstremnih klimatskih promena.

VERUJE SE DA SU IRSKI KALUĐERI BILI PRVI LJUDI KOJI SU ŽIVELI NA ISLANDU

Postoji nekoliko priča o tome ko je prvi naselio Island. Međutim, većina hroničara i istoričara, među kojima je bio i Ari Torgilson (poznat po tome što je više od bilo koga opisao istoriju te zemlje), smatra da su to bili irski kaluđeri kao privremeni naseljenici, negde između sedmog i devetog veka. Kasnije, Island su počeli da naseljavaju Vikinzi, koji su ga nazvali Snežna zemlja.

ISLAND IMA NAJSTARIJI PARLAMENT NA SVETU

Althing, islandski parlament koji je osnovan u 10. veku, slovi za najstariju svetsku parlamentarnu instituciju.

ISLAND JE ZEMLJA KOJA OBJAVLJUJE VIŠE KNJIGA PO GLAVI STANOVNIKA OD BILO KOJE DRUGE ZEMLJE NA SVETU

Pored toga, prema sprovedenim istraživanjima, svaki deseti Islanđanin u nekoj fazi svog života napiše knjigu. Poklanjanje knjiga je u toj državi toliko standardna pojava, da svako domaćinstvo na jesen dobija katalog sa knjigama kako bi se pripremilo za božićnu poplavu knjiga –  jólabókaflóð.

ISLANDSKA TELEVIZIJA NIJE EMITOVALA PROGRAM ČETVRTKOM SVE DO 1987. GODINE

Islandska nacionalna televizija RÚV, koja je 1966. godine započela sa emitovanjem televizijskog programa, naredne dve decenije je svakog četvrtka pravila pauzu u radu – u cilju promovisanja značaja komunikacije između ljudi.

ISLAND IMA MANJE STANOVNIKA OD ANAHAJMA, GRADA U AMERIČKOJ SAVEZNOJ DRŽAVI KALIFORNIJA

Sa nešto više od 320.000 stanovnika, Island je jedna od najmanje naseljenih zemalja na svetu. Primera radi, u Anahajmu je po popisu stanovništva iz 2010. godine živelo 336.265 ljudi.

JON GNAR, BIVŠI GRADONAČELNIK REJKJAVIKA, POZNATI JE KOMIČAR I MUZIČAR

Jon Gnar, koji je bio gradonačelnik Rejkjavika od 2010. do 2014. godine, sa nekoliko prijatelja je iz puke šale napravio političku partiju, ne sluteći da će pobediti na izborima. Inače, Jon nema završen fakultet, a tokom 90-ih je izgradio karijeru komičara na radiju i televiziji. Svirao je bas u lokalnom bendu „Nefrennsli“, a poznata pevačica Bjork, koja je bliska prijateljica njegove supruge Johane, posvetila joj je pesmu „Jóga“ sa albuma „Homogenic iz“ 1997. godine.

NIL ARMSTRONG JE NA ISLANDU IMAO PRIPREME PRE ODLASKA NA MESEC

Pre nego što je postao prvi čovek koji je stupio na tlo Meseca, astronaut Nil Armstrong je zajedno sa još nekolicinom kolega došao na Island. Među njima je bio i Baz Oldrin, a vrhunac njihovog putovanja vezuje se za Askju – kalderu koja se nalazi na pokretnom delu centralne visoravni.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here