Home Info USKRŠNJE FARBANJE JAJA U OSNOVNOJ ŠKOLI U BELOM BLATU

USKRŠNJE FARBANJE JAJA U OSNOVNOJ ŠKOLI U BELOM BLATU

129
0

U osnovnoj školi “Bratstvo jedinstvo” u Belom Blatu je organizovano farbanje i oslikavanje uskršnjih jaja kao deo već spomenute tradicije. Deca su bila veoma kreativna i bezmalo su svi uzeli učešće u ovoj aktivnosti.

Žiriju nije bilo lako da oceni i proceni koja su jaja bila najlepša i posle dosta muke  nagrađeni su , po uzrastu, sledeći učenici: I razredi – Bojan Čorba, II razredi – Leon Hanjik, III razredi – Halas David i među višim razredima  prvo mesto dele brat i sestra, Valentina i Žarko Berkov.

Tradicija farbanja uskršnjih jaja  skoro je  identična kod svih hrišćanskih konfesija. Nijansirane razlike samo upotpunjuju , sadržajno i umetnički, uskršnje običaje. Verovatno su neke radnje nasleđene i prenešene iz ranijeg perioda, pre hrišćanstva, te su kao dobra ljudska praksa ostale do dana današnjeg.

U ovako multikonfesionalnoj sredini, kao što je beloblatska,  očuvanje tradicije upotpunjuje sliku o suživotu ljidu  i potrebi da se odnosi unutar takve  zajednice održe i u ovom smutnom vremenu. To i jeste suština i smisao Uskrsa, u dogmatskom ali i životnom smislu, najznačajnijeg verskog praznika. Pobeda dobra, vera u postanje i opstanak. Naravno i podsećanje na Hristovu žrtvu, kao obrazac i put. Put života, ponovnog rađanja i ishodišta iz neiscrpne ljubavi  tog postanja.

Svim našim prijateljima, znanim ali i neimenovanim, želimo srećne i bogougodne uskršnje blagdane. i neka nas ljubav naša zajednička prožima poput „iskre božanske“!

Učenici i kolektiv osnovne škole “Bratstvo jedinstvo” iz Belog Blata

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here