Home Poznati UPOZNAJTE TVORCA ČUVENOG „SMAJLIJA“!

UPOZNAJTE TVORCA ČUVENOG „SMAJLIJA“!

575
0

Grafička oznaka za „smajli“ svetlo dana je prvi put ugledala 19. septembra 1982. Tvorac čuvenog „:-)“ bio je Skot Falman, kompjuterski stručnjak sa Karnegi Melon univerziteta u Pitsburgu, u Sjedninjenim Američkim Državama.

Falman je predložio da posetioci univerzitetskog internet foruma uz svoje objave i komentare postavljaju znaike „:-)“ i „:-(“ kako bi se napravila razlika između ozbiljnih i šaljivih postova. Nakon toga ovi simboli su se vrlo brzo ustali u praksi.

Međutim, iako se njemu odaje priznanje za prvu upotrebu „smajlija“, postoje  još stariji navodi, čak iz 1967. godine. U članku „Riders dajdžesta“ (Reader’s Digest) pojavila se slična oznaka, a dve godine kasnije (1969) Vladimir Nabokov je u intervjuu za „Njujork Tajms“ rekao

– Često pomislim kako bi trebalo da postoji tipografska oznaka za osmeh, u vidu konkavne linije ili zatvorene zagrade.

Neki oblici emotikona (predstavljanje izraza lica korišćenjem znakova interpunkcije i drugih grafičkih oznaka) pojavljuju se još u 19. veku. Tako je pedesetih godina pretprošlog veka u Morzeovoj azbuci broj 73 označavao „volim i ljubim“.

U transkriptu govora Abrahama Linkolna iz 1862. otkriven je znak „;)“ za koji se mnogo debatovalo da li greška u kucanju ili klasičan emotikon koji nam je danas svima dobro poznat.

U svakom slučaju, smajli je postao jedan u nizu emotikona koji su danas sastavni deo naših prepiski, bilo pute SMS poruka, bilo preko interneta.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here