Home Svet oko nas UGROŽENI VILINI KONJICI KOJI UNIŠTAVAJU KOMARCE

UGROŽENI VILINI KONJICI KOJI UNIŠTAVAJU KOMARCE

69
0

Gotovo petini populacije vilinskih konjica, insekata koji imaju ulogu u suzbijanju bolesti jer jedu larve komaraca, preti izumiranje zbog uništavanja njihovih staništa.
Naučnici smatraju da su vilini konjici ključni pokazatelj zdravlja vlažnih i močvarnih područja i reka.

Više od trećine vlažnih područja izgubljeno je od 1970., tri puta više nego šuma, po istraživanju iz 2018, a taj trend preti i žabama kao i vidrama.
Smanjenje broja predatora u vlažnim područjima kao što su vilini konjici dovodi do povećanja broja komaraca koji prenose bolesti poput malarije i denga groznice u toplijim krajevima. Oni su takođe hrana za ptice i vodozemce.
Ukoliko vam u kuću uđe vilin konjic, ne žurite da ga isterate. Vilin konjic je, naime, smrtni neprijatelj komaraca, a, navodno, zvuk koji on proizvodi tokom letenja tera komarce u širokom luku.
Krila vilinog konjica proizvode zvuk niske frekvencije, između 20 i 170 herca, koji ove krvopije i te kako čuju i dobro poznaju, pa u strahu beže što dalje mogu. Oni koji su probali da se na ovaj način reše dosadnih komaraca tvrde da je dovoljno da pustite ovakav ton sa Jutjuba, preko telefona ili nekog uređaja kojim ste povezani na internet (ili još bolje, snimite ga na mobilni telefon i imajte uvek kod sebe). Posle toga mirno možete da se šetate, sedite na terasi ili čitate pod svetlom, bez bojazni da će vas komarac ujesti.

VILIN KONJIC – REKORDER U BRZINI

Iako se često koristi kao motiv u bajkama za decu, vilin konjic osim gracioznosti i lepote poseduje još jedan dar – a to je brzina. Može da dostigne brzinu od oko 30 pa čak do 90 kilometara na čas.
Ako mislite da uz malo jače reflekse možete lako uhvatiti vilinog konjica, prevarili ste se. Muvu u letu možete stići, ali konjica iznad vode – teško.
Zahvaljujući složenim očima vilin konjic i tokom brzog leta vidi fantastično
Vilini konjici su graciozni, lepi i kao takvi, čest motiv u bajkama koji je oduvek budio pažnju najmlađih. Ipak, dodatno ih krasi velika brzina ali i fantastično vidno polje.
Na osnovu brzine, vilin konjic spada u rekordere, ne samo među insektima, već i u čitavom životinjskom carstvu. Tokom leta nad vodom uglavnom razvija brzinu od tridesetak kilometara na čas. Na kraćim razdaljinama, ovaj lepotan može iz mesta da krene brzinom većom i od 90 kilometara na čas.
Vilini konjici kao karakteristiku poseduju veliku, okruglu glavu koja je skoro potpuno prekrivena dobro razvijenim očima. Njegove složene oči sastavljene su od više od 30.000 prostih očiju. Omogućavaju jasan vid tokom brzog leta, uz glavu koja je okretna za skoro 360 stepeni.
Noge su posebno prilagođene za hvatanje plena u letu. Pored izduženog abdomena, prepoznatljivi su i po tome što imaju dva para dugačkih krila u duginim bojama, različite veličine, koja su u mirovanju postavljena horizontalno.

U STADIJUMU LARVE – ČAK PET GODINA! 

Ženka vilinog konjica polaže jaja u vodi ili na obali, uglavnom na delovima plutajućih biljaka. Tokom polaganja jaja, ženke nekih vrsta, potpuno uranjaju u vodu da bi pronašle najbolju poziciju.
Većinu životnog veka vilin konjic provede u vidu larve ispod vode dok diše zahvaljujući škrgama.
U stadijumu larve, vilin konjic može živeti čak pet godina! Kod manjih vrsta, taj stadijum traje od dva meseca do tri godine.
Kada je larva zrela da se preobrati u odraslu jedinku, tokom noći se penje uz biljku i izlazi na površinu, kada larva puca i odrasla jedinka izlazi čekajući svitanje.
Odrasle jedinke većih vrsta konjica mogu živeti do četiri meseca.
U svetu je poznato, prema navodima stručnjaka, oko 450 vrsta vilinih konjica koji naseljavaju područja oko slatkih voda. Uglavnom se hrane drugim insektima. Omiljeni su im komarci i muve.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here