Da li je deci mesto u restoranima i hotelima sve je češća tema rasprava u Italiji. Dok neki ne žele da slušaju smeh, vrisku ili plač dece, drugi smatraju da je nelegalno zabraniti ulaz porodicama s decom.
„Ovo je ekskluzivno mesto i kao takvo nije prikladno za decu“, izjavio je za italijanske medije vlasnik jednog restorana u Rimu te dodao da je „restoran osmišljen tako da muzika, svetlost i buka i jelovnik nisu predviđeni za decu“.
Kad su ga novinari televizijske kuće Mediaset upitali da pojasni svoj pristup, odgovorio je: „Ovo je moderan restoran. Imam male stolove u francuskom stolu i velike fotelje. Zaista mislim da je ovo mesto u kojem se deca ne bi osećala dobro. Ovo je mesto namenjeno odraslima.“
B92 prenosi da je u gradu Sondrio vlasnik pizzerije Baga na ulaz stavio poruku: „Ostavite nevaspitanu decu kod kuće ili promenite lokal.“ To je opravdao željom velikog broja stalnih gostiju koji su umorni od toga da deca drugih gostiju trče, viču i sudaraju se s konobarima.
„Deca koja trče po pizzeriji, deru se i penju na stolice smetaju drugima. Smatramo da imamo pravo odvesti ih u kuhinju gde će prati suđe dok će im preko usta biti zalepljen selotejp. Klijenti koji dolaze kod nas imaju želju i pravo da svoj ručak ili večeru provedu u miru, bez nevaspitane dece koja vrište. Ako se ne slažete, možete vaspitati decu, promeniti pizzeriju ili ostati kod kuće. Ako vas se ovo ne tiče jer nemate decu, ili ih imate, ali su vaspitana, želimo vam dobar apetit“, stoji na natpisu.
Vlasnik pizzerije kaže da mu je prekipelo jer su se deca nekih gostiju ponašala kao da su kod kuće, igrala se žmure i sudarala se s konobarima. Čak je izgubio i neke stalne klijente.
Vlasnik restorana La Palapa u Rimu Vittorio Esposito zabranio je ulaz deci mlađoj od 14 godina i životinjama.
„Potražnja je velika, zbog korone imamo ograničen broj mesta, a gosti koji ovde dođu traže nešto jedinstveno, elegantno i opuštajuće. Deca i životinje uništavaju atmosferu. Ljudi ovde dolaze na poslovni ručak ili posebnu večeru. Muzika je glasna i ljudi puše za vanjskim stolovima“, rekao je Esposito za italijanske medije.
No osim u Italiji, pokret Child Free (engl. „bez dece“) proširio se i u drugim zemljama. Nastao je u SAD-u, a u hotelima bez dece je moguće odsesti u Parizu i Madridu te na nekim egzotičnim destinacijama.
Vlasnik restorana Oma’s Küche na nemačkom ostrvu Rügen u svoj restoran prima mlađe od 14 godina, ali samo do 17 sati. Nakon toga je lokal rezervisan za odrasle željne mira i tišine. U Berlinu mnogi kafići imaju natpise „Kinder Verboten“ – zabranjeno za decu. Mnogi hoteli u Španiji ne primaju goste mlađe od 12 godine, neki čak ni mlađe od 18. I u Švedskoj je sve više restorana, hotela, odmarališta i wellness centara koji su „child free“.
POSTOJE I „FAMILY FRIENDLY“ OPCIJE
S druge strane, postoje „family friendly“ restorani i hoteli, u kojima su porodice s decom dobrodošle. Doxe je proveo istraživanje prema kojem 47 posto ispitanika s decom mlađom od 12 godina izlazi jednom nedeljno, što je gotovo isto u odnosu na one bez dece (49 posto). 40 posto ispitanika s decom priznaje da su barem jednom bili zamoljeni da napuste restoran zbog haosa koji su uzrokovala njihova deca.
Najveći broj porodičnih hotela nalazi se na severu Italije, u regiji Trentino Alto Adige. Italijanski zakon ne dozvoljava da se gostima zabrani ulaz jer imaju decu. Međutim, onima koji kažu da su namenjeni samo odraslima zbog toga niko nikad nije pokucao na vrata,
„Niko se nije žalio ili nas kaznio. Privatnici smo i imamo pravo da odlučimo ko će biti naši gosti. Možemo birati hoće li to biti porodice s decom ili ljudi bez njih“, pojašnjavaju.
Ipak, kada bi se neka porodice ozbiljno naljutila jer joj je zabranjen ulazak u određeni restoran te ako bi pozvala policiju, zakon predviđa kaznu od 516 do 3.098 evra.
UGOSTITELJI KOJI SU DECI ZABRANILI ULAZ NISU POŽALILI
Fabian Prioux, vlasnik Abbey Road Burgers, Bar & Cafea u gradu Nelson na novozelandskom Južnom ostrvu, prestao je da poslužuje decu još 2018., i to zbog štete koju su mlade mušterije činile. Restoran je otvorio u decembru 2017., a već u sledećim mesecima morao je da uloži hiljade dolara kako bi sanirao oštećenja. Polomljene stolice, izgrebani stolovi, oštećena boja i uništeni jelovnici nagnali su Priouxa da zatvori svoja vrata mlađima od 12 godina. A mladi od 12 do 18 godina dobrodošli su samo u pratnji roditelja.
Otkako je uveo promene, Prioux smatra da su se kvaliteta njegove usluge i iskustvo gostiju u njegovom restoranu bitno poboljšali.
„Od tada je ovde kao u raju. Dobili smo odlične reakcije gostiju koji podržavaju našu odluku. Naravno, neke porodične goste sada moramo odbiti, što je svakako poslovni gubitak, ali mislim da smo s druge strane privukli ljude koji žele da jedu bez iritantnog ponašanja dece. Neki biznismeni su počeli dolaziti i organizovati sastanke kod nas zato što znaju da neće biti uznemiravani“, objašnjava Prioux i nastavlja:
„Dobili smo pohvale čak i od nekih roditelja s decom, koji kažu kako ponekad žele da uživaju u jelu bez svoje i tuđe dece. Naravno, nisu svi zadovoljni. Ima porodica koje su bile uzrujane zato što nisu mogle da probaju našu ponudu. Neki ljudi ne razumeju našu odluku, ali nije me previše briga. Većina naših mušterija je zadovoljna, što znači da se promena pokazala pozitivnom.“