Home Info ŠTA SE SVE DOGAĐALO 6. JUNA KROZ ISTORIJU?

ŠTA SE SVE DOGAĐALO 6. JUNA KROZ ISTORIJU?

22
0
 1. godine – Rođen je španski slikar Dijego Rodriges de Silva Velaskes, jedan od najvećih u istoriji slikarstva, dvorski slikar španskog kralja Felipea IV (portreti članova kraljevske porodice, “Predaja Brede”, “Venera sa ogledalom”).

 

 1. godine – Rođen je francuski dramski pisac Pjer Kornej. Jedan je od najznačajnijih predstavnika klasicizma u evropskoj književnosti, a njegova drama “Sid” smatra se prvom velikom dramom francuskog klasicizma.

 

 1. godine – U Oksfordu, u Engleskoj otvoren je prvi javni muzej u svetu “Ešmolien”.

 

 1. godine – Rođen je ruski pisac Aleksandar Sergejevič Puškin. Pesnik buntovnog duha često je bio na udaru cenzure, a zbog stihova posvećenih slobodi prognan je iz Moskve na jug Rusije. Umro je u 38. godini od rana zadobijenih u dvoboju s jednim francuskim avanturistom. Najpoznatija dela: “Evgenije Onjegin”, “Kućica u Kolomni”, “Pikova dama”.

 

 1. godine – Rođen je nemački pisac Tomas Man, jedan od najznačajnijih nemačkih i svetskih književnika u 20. veku. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1929. godine. Najpoznatija dela: “Budenbrokovi”, “Čarobni breg”, “Doktor Faustus”, “Smrt u Veneciji” “Mario i mađioničar”.

 

 1. godine – Rođen je indonežanski državnik Ahmed Sukarno, prvi predsednik Indonezije (1949-1965. godine), pod čijim je rukovodstvom zemlja stekla nezavisnost. Bio je jedan od lidera Pokreta nesvrstanosti zemalja.

 

 1. godine – Rođen je jermenski kompozitor Aram Iljič Hačaturijan, koji je u svom delu spojio elemente folklorne muzike Jermenije sa savremenom evropskom muzikom. Najpoznatija dela: “Igre sablji”, “Gajane”.

 

 1. godine – U Nju Džersiju je otvoren prvi auto bioskop, koji je mogao da primi 400 automobila.

 

 1. godine – Savezničke snage u Drugom svetskom ratu iskrcale su se u Normandiji u najvećem desantu u istoriji, nazvanom “Dan D”.

 

 1. godine – Objavljena je knjiga Džordža Orvela“1984”, vizija sveta kojim vlada Veliki Brat.

 

 1. godine – Prenosom manifestacije “Festival cveća” iz Švajcarske počela je rad Evrovizija, televizijska mreža evropskih zemalja.

 

 1. godine – Umro je švajcarski psihijatar Karl Gustav Jung, začetnik kompleksne psihologije u kojoj se razlikuju dva sloja podsvesnog – individualno i kolektivno. Napisao je knjige: “Psihološki tipovi”, “Psihologija i religija”, “Simbolika duha”, “Studija o arhetipovima”.

 

 1. godine – Egipat je zatvorio Suecki kanal, dan posle izbijanja izraelsko-arapskog rata.

 

 1. godine – U eksploziji u rudniku uglja u Rodeziji je poginuo 431 rudar.

 

 1. godine – U najtežoj nesreći u istoriji železnice poginulo je najmanje 800 ljudi kad je sedam vagona pretrpanog putničkog voza iskliznulo iz šina i palo u reku Kosi u državi Bihar u Indiji.

 

 1. godine – Izrael je počeo invaziju Libana u nastojanju da istera pripadnike Palestinske oslobodilačke organizacije.

 

 1. godine – Izrael je posle trogodišnje okupacije povukao veći deo snaga iz Libana, ali je zadržao granični pojas unutar te zemlje.

 

 1. godine – U Južnoj Africi je ukinuta smrtna kazna.

 

 1. godine – Francuskinja Mari Bremont, za koju se verovalo da je najstarija osoba na svetu, umrla je u snu u 115-oj godini života.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here