Home Svet oko nas ŠTA SE DEŠAVA U ORGANIZMU UKOLIKO REDOVNO KORISTITE MASLINOVO ULJE

ŠTA SE DEŠAVA U ORGANIZMU UKOLIKO REDOVNO KORISTITE MASLINOVO ULJE

139
0

Od jedinstvenog ukusa do bogatog osećaja u ustima, maslinovo ulje je dobrodošao dodatak mnogim jelima. Ali maslinovo ulje nije samo ukusan dodatak salatama i mesu. Ovo ulje nudi neke jedinstvene zdravstvene prednosti kojima se drugi začini ne mogu ni približiti.

DOBRE MASTI

Maslinovo ulje bogato je mastima – ali neka vas to ne plaši. Dok je konzumacija određenih masti, poput zasićenih i trans-masti, povezana sa neželjenim zdravstvenim ishodima (pomislite na povećan rizik od faktora srčanih oboljenja), konzumacija zdravijih masti može dovesti do neverovatnih koristi. Budući da je maslinovo ulje bogato „zdravim“ mononezasićenim mastima, ne treba ga posmatrati u istom svetlu kao izvore masti poput svinjske masti i putera.

Ljudi koji žive uz Sredozemno more, pa žive u regijama koje proizvode masline, obično jedu veliku količinu maslinovog ulja i ubiru zdravstvene beneficije. Međutim, važan detalj koji treba uzeti u obzir je da oni konzumiraju mnogo više mononezasićenih masti od zasićenih i trans-masti. Drugim rečima, konzumiraju maslinovo ulje i druge „zdravije“ izvore masti, dok ograničavaju potrošnju pržene hrane, prerađene hrane i drugih „nezdravih“ izvora masti, prenosi portal penzionisani.rs.

KAKO VAŠE TELO REAGUJE NA REDOVAN UNOS MASLINOVOG ULJA?

Ako odlučite da konzistentno unosite maslinovo ulje u svoju ishranu, možda ćete se zapitati šta možete očekivati u pogledu svog zdravlja. Evo osam stvari koje možete doživeti kada redovno unosite zdravu dozu maslinovog ulja u svoje sosove, sosove, pa čak i pečene proizvode.

– Smanjen rizik od moždanog udara.
– Smanjite rizik od srčanih oboljenja.
– Smanjite aktivnost bolesti reumatoidnog artritisa.
– Može pomoći u podršci u borbi za plodnost (mnoge studije sugerišu da i muškarci i žene koji se pridržavaju mediteranske dijete, koja je bogata maslinovim uljem, mogu rezultirati boljom šansom za trudnoću).
– Može pomoći u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa.
– Možete imati mekšu stolicu.
– Jača kosti.
– Može ukloniti bakterije koje izazivaju čir na želucu.

(eKapija.com)

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here