Home Svet oko nas ŠTA JE SUPERĆELIJSKA OLUJA KOJA JE POGODILA REGION OVOG LETA?

ŠTA JE SUPERĆELIJSKA OLUJA KOJA JE POGODILA REGION OVOG LETA?

55
0

Nevreme je ovog leta čupalo drveće, podizalo krovove, rušilo objekte, kidalo električne vodove i zatvaralo aerodrome. Prošlo je kroz Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i na kraju stiglo i u Srbiju.

Jedno od objašnjenja bilo je da se radi o superćelijskoj oluji. Ali, šta je superćelijska oluja i po čemu se razlikuje od onih sa kojima smo se do sada susretali?

Superćelijske oluje su retke, ali imaju veliku sklonost da proizvodu opasne vremenske neprilike poput snažnih i razornih vetrova, krupnog grada, a ponekad i tornada.

Prema podacima Nacionalne meteorološke službe Sjedinjenih Država, praćene su uglavnom grmljavinom i intenzivnom kišom.

Mogu da traju nekoliko sati, budu veoma intenzivne i obuhvate stotine kilometara, kažu iz američke Nacionalne okeanske i atmosferske administracije.

Metorolozi upozoravaju da imaju posebne karakteristike koje ih razlikuju od drugih oluja i zahtevaju pažljivo praćenje i upozorenja.

ZBOG ČEGA JE SUPERĆELIJSKA OLUJA DRUGAČIJA?

Superćelijske oluje nastaju kada hladna vazdušna masa stigne na pregrejano tlo, što uzrokuje ekstremnu termičku nestabilnost atmosfere.

Jedan od uslova za formiranje takvih oluja je i takozvano smicanje vetra, koje podrazumeva da se brzina vetra i njegov pravac razlikuju po visini.

Ono što ih, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi Sjedinjenih Država, čini jedinstvenim u odnosu na sve druge tipove oluja, jeste to što imaju snažne i postojane uzlazne struje koje se rotiraju unutar oblaka. Naučnici tu rotaciju nazivaju mezociklonom.

Prema podacima američke Nacionalne okeanske i atmosferske administracije (NOAA), uzlazne struje mogu da dostignu brzinu od preko 160 kilometara na sat i mogu biti odgovorne za stvaranje džinovskog grada i razornih tornada.

KOLIKA JE OPASNOST OD TORNADA?

Američka Nacionalna laboratorija za velike oluje (NSSL) kaže da manje od 20 odsto svih oluja sa superćelijama proizvedu tornado. Međutim, dodaju, superćelije su odgovorne za stvaranje velike većine svih tornada, posebno onih razarajućih.

Ističu i da su u toku istraživanja kako bi se otkrilo zašto su neke od ovih rotirajućih oluja praćene tornadima, dok druge nisu.

GDE SU SUPERĆELIJSKE OLUJE NAJRAZORNIJE?

Superćelijske oluje se mogu javiti u bilom kom kraju sveta. Ipak, najčešće su i daleko najrazornije u centralnom delu Sjedinjenih Država gde, kako objašnjavaju meteorolozi, postoje velike i prostrane ravnice potrebne da bi se takve oluje razvile.

Studija Američkog društva meteorologa iz januara 2023. predviđa povećanje frekvencije superćelija za 6,6 odsto širom zemlje do kraja veka i to kao rezultat globalnog zagrevanja.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here