Home Svaštara SAVETI ZA UKLANJANJE FLEKA SA DEČIJE ODEĆE

SAVETI ZA UKLANJANJE FLEKA SA DEČIJE ODEĆE

180
0
https://unsplash.com/photos/O3kaBMOuJrQ

Kada imate decu, fleke na odeći su neizbežna pojava.
Bez obzira da li su u pitanju mrlje od hrane, trave, boje ili bilo koje druge supstance, čišćenje fleka sa dečje odeće može biti izazovno. Ali ne brinite, uz nekoliko korisnih saveta i trikova, možete lako ukloniti fleke i sačuvati odeću vašeg deteta u savršenom stanju.
Evo nekoliko metoda koje vam mogu pomoći u održavanju dečje odeće čistom i bez fleka.

BRZO REAGUJTE

Kada primetite fleku na odeći svog deteta, važno je da odmah reagujete.
Što pre počnete sa čišćenjem, veće su šanse da ćete uspešno ukloniti fleku. Prva reakcija treba da bude brisanje ili ispiranje fleke hladnom vodom kako biste sprečili njeno prodiranje dublje u tkaninu. Nakon toga, možete koristiti blagi deterdžent ili mrlju za uklanjanje fleka kako biste dodatno tretirali mrlju.

Važno je da budete pažljivi kako skidanje fleka sa odeće ne bi oštetilo tkaninu. Brza reakcija je ključna za uspešno uklanjanje fleka sa dečje odeće i očuvanje njenog izgleda.

https://unsplash.com/photos/O3kaBMOuJrQ

ODABERITE PRAVI DETERDŽENT

Odaberite pravi deterdžent koji će vam pomoći da efikasno uklonite fleke sa odeće vašeg deteta.
Kada birate deterdžent, obratite pažnju da li pogodan za osetljivu dečju kožu. Birajte deterdžent koji nije parfemisan i ne sadrži agresivne hemikalije koje mogu izazvati iritaciju kože. Takođe, proverite da li je deterdžent pogodan za uklanjanje različitih vrsta fleka, kao što su fleke od hrane, trave ili mastila.
Uvek pročitajte uputstva za upotrebu i pratite preporuke proizvođača kako biste postigli najbolje rezultate. Pravilan izbor deterdženta će vam pomoći da očistite odeću vašeg deteta bez oštećenja tkanine i sačuvate njen kvalitet i izgled.

PRETHODNO POTOPITE ODEĆU

Prethodno potopite odeću pre pranja kako biste efikasno uklonili fleke i osigurali da se deterdžent ravnomerno rasporedi.

Napunite sudoperu ili lavor toplom vodom i dodajte odgovarajuću količinu deterdženta namenjenog osetljivoj dečjoj koži. Potopite odeću u vodu i nežno je promešajte kako biste osigurali da se deterdžent ravnomerno rasporedi. Ostavite odeću da se natopi najmanje 15 minuta.
Nakon potapanja, istrljajte fleke prstima, mekim sunđerom ili koristite četku za pranje veša. Nakon toga, isperite temeljno odeću čistom vodom kako biste uklonili sve ostatke deterdženta. Sada je odeća spremna za pranje u mašini ili ručno pranje, u zavisnosti od upustva na etiketi i vaših preferencija.

TRLJAJTE NEŽNO

Treba da budete pažljivi i nežni prilikom uklanjanja fleka sa odeće.
Koristite prste ili meku četkicu kako biste nežno istrljali fleke. Važno je da ne koristite preveliku silu prilikom trljanja, jer to može oštetiti tkaninu i istanjiti vlakna. Umesto toga, blago pritisnite fleku i nežno je trljajte u kružnim pokretima.

Ovo će pomoći deterdžentu da prodre u vlakna tkanine i efikasno ukloni fleku. Takođe, trljajte samo na mestu gde se nalazi fleka, a ne po celoj odeći, kako biste izbegli oštećenje ostalih delova. Zapamtite, nežnost je ključna prilikom uklanjanja fleka, tako da budite pažljivi i strpljivi kako biste postigli najbolje rezultate.

ISPROBAJTE PRIRODNE METODE

Ako želite da izbegnete hemijske proizvode prilikom uklanjanja fleka sa odeće, možete isprobati neke prirodne metode koje su jednako efikasne.
Slatki zalogaji poput čokolade su nešto u čemu sva deca uživaju, ali predstavljaju noćnu moru svakog roditelja onog trenutka kada završe na odeći. Na sreću, postoje prirodni načini da se čokolada lako očisti sa tkanine. Najbitnije je reagovati brzo.
Prvo površinski sloj ostružite a zatim natopite fleku alkoholom i ostavite da odstoji, pa isperite.
Soda bikarbona je takođe odličan izbor za uklanjanje fleka od masnoće ili ulja, a možete probati i da utrljate kukuruzno brašno ili talk-puder.

Limunov sok je takođe koristan za uklanjanje fleka od voća ili trave. Iscedite malo soka na fleku, ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim operite. Ove prirodne metode su sigurne za upotrebu i neće oštetiti tkaninu, pa ih slobodno isprobajte.

NE SUŠITE ODEĆU PRE NEGO ŠTO FLEKA NESTANE

Kada je u pitanju uklanjanje fleka sa odeće, važno je imati na umu da ne treba sušiti odeću pre nego što fleka nestane.
Sušenje fleke može dovesti do trajnog oštećenja tkanine, jer toplota može fiksirati fleku i učiniti je težom za uklanjanje. Umesto toga, preporučuje se da odmah nakon tretiranja fleke operete odeću prema uputstvima za pranje na etiketi.
Na taj način, imaćete veće šanse da uspešno uklonite fleku i sačuvate kvalitet vaše odeće.

OBRATITE SE PROFESIONALCU

Ukoliko se suočavate sa teškim ili upornim flekama na odeći, možete razmotriti nošenje odeće na hemijsko čišćenje.
Stručnjaci za čišćenje odeće imaju znanje, iskustvo i posebne alate koji su potrebni za efikasno uklanjanje različitih vrsta fleka.
Ponekad je bolje prepustiti stručnjaku da se brine o vašim stvarima, posebno ako je reč o osetljivim materijalima ili vrednim komadima dečije odeće. Obratite se profesionalcu za najbolje rezultate i očuvanje kvaliteta vaše odeće.
Sačuvajte odeću vašeg deteta u savršenom stanju uz ove savete i trikove i uživajte u bezbrižnim trenucima sa svojom porodicom! Nastavite da pratite kerefeke.org.rs za još korisnih i zanimljivih saveta!

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here