Home Svaštara SARADNJA RODITELJA I VASPITAČA OD PRESUDNE JE VAŽNOSTI ZA FUNKCIONALAN RAZVOJ DETETA

SARADNJA RODITELJA I VASPITAČA OD PRESUDNE JE VAŽNOSTI ZA FUNKCIONALAN RAZVOJ DETETA

121
0
https://www.vecteezy.com/

Jedino će tako ono moći da dosegne svoj pun potencijal, pa je vrlo važno pratiti kako se ponaša u vrtiću. Pritom je najvažnije postaviti prava pitanja vaspitačici i biti aktivno uključen u život deteta.

Ovo su neka od njih.

KOJE AKTIVNOSTI SPROVODITE S DECOM?

Kako je danas bilo u vrtiću? – to je najčešće pitanje koje roditelji postavljaju detetu kada su na putu kući iz vrtića. Dete, ako mu se postavljaju pitanja otvorenog tipa, rado će odgovoriti na to i podeliti s vama detalje svog dana, no kako biste zaista imali širu sliku toga o čemu trenutno uče i kako provode dane, pitajte vaspitača šta trenutno rade.

Dete tog uzrasta govori samo o onome što vidi pred sobom. Ono ne može apstraktno razmišljati niti shvatiti šta je cilj određene vežbe ili igre. Zato pitajte vaspitačicu želite li znati šta vaše dete radi.
KAKO SE MOJE DETE SLAŽE S DRUGOM DECOM?

Dete u vrtiću po prvi put dolazi u kontakt s većim brojem druge dece. Razvijaju se njegove socijalne veštine koje će biti presudne i za snalaženje u školi, kao i kasnije odraslo dobs. S vremenom te interakcije postaju sve bogatije, više raznolike i složenije, a detetov socijalni prostor sve se više širi.

Dete postaje sposobno da podnosi kratkotrajnu odvojenost od svojih roditelja i uspostavljati socijalne odnose i s drugima, pa tako i s decom u vrtiću.

U početku će većina njih samo promatrati drugu decu, a potom igrom ostvariti prve interakcije. Učiće o međusobnoj saradnji, podeli igračaka, pravilima i slično. Počeće da se javljaju i prva prijateljstva.

No ako do toga ne dođe, te je dete stalno samo u ćošku ili pak je agresivno prema drugima, to je znak da treba potražiti pomoć stručnjaka. Zato o tome morate razgovarati s vaspitačem , a posebno pratiti taj deo nešto nakon upisa vrtića.
IMA LI MOJE DETE PROBLEMA SA SPAVANJEM?

Dnevni ili popodnevni odmor u vrtiću ne mora nužno podrazumevati spavanje, ali podrazumeva odmor od aktivnog prepodneva. Dok se za one najmlađe od prve do treće godine života preporučuje dnevni odmor u vidu spavanja, kod starije djeca trebalo bi osluškivati njihove želje i ritam pa dnevni odmor ne mora nužno podrazumevati spavanje. Roditelj treba znati u kojoj je fazi njegovo dete.

https://superzena.b92.net/roditeljstvo.php?yyyy=2022&mm=06&nav_id=2175287

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here