Home Svaštara RODITELJI – PRIPREMITE SE ZA VRTIĆ!

RODITELJI – PRIPREMITE SE ZA VRTIĆ!

36
0

Dan polaska u dečiji vrtić dočekujete ste manje-više spremni i uvereni kako ste svoje dete pripremili za ono što ga očekuje te da neće biti nikakvih problema. Ipak treba imati na umu da je sve što ste dosad učinili tek početak.

Dete će prihvatiti svaku novonastalu situaciju ako je u blizini roditelj ili neka druga, detetu draga osoba. No sada će se naći u sasvim novom okruženju, s nepoznatim ljudima oko sebe, bez majke da ga teši i daje mu toliko potrebnu sigurnost. Upravo zbog toga treba očekivati sve pre spomenute reakcije na odvajanje iako ste učinili sve kako biste dete što bolje pripremili za polazak u vrtić. Kako bi ovo vremensko razdoblje što kraće trajalo, a polasci u vrtić postali veselje, možete probati i sledeće:

Zajedno s njim upoznajte prostor, decu, vaspitačice. Poigrajte se s nekom od vrtićkih igračaka, pokažite da vam je ugodno u ovom prostoru.

Omogućite mu postepeno prilagođavanje prve dve nedelje (ostajanje u vrtiću sat vremena, zatim dva sata, ostajanje na ručku).

Ne odlazite bez pozdrava, dete bi se moglo osećati napušteno, javite mu se pri odlasku i naglasite kako ćete doći po njega.

Proverite da li je detetu opraštanje s ocem, bakom lakše nego opraštanje s majkom te pokušajte omogućiti detetu da ga neko vreme u vrtić dovodi neko drugi.

Nemojte mu pokazati koliko vas njegove suze uznemiruju već uprkos svemu zadržite vedro lice i pozitivan stav.

Nastojte biti što redovniji u odlascima u vrtić.

Dolazite po njega bez kašnjenja u približno isto vreme svakoga dana.

Imajte strpljenja i u ovom osetljivom razdoblju pružajte svom detetu puno ljubavi i pažnje. Sav uloženi trud isplatće vam se onoga dana kad će vaše dete s osmehom na licu iščekivati trenutak odlaska u vrtić.

 

Ana-Marija Tkalec

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here