Home Bajke i priče PRIČA O ZLATNOJ JABUCI I NAJLEPŠOJ ŽENI NA SVETU

PRIČA O ZLATNOJ JABUCI I NAJLEPŠOJ ŽENI NA SVETU

722
0

Jednom su bogovi priredili zabavu na planini Olimpu. Svi su bili pozvani, osim boginje svađe. Nju nisu zvali, jer je uvek izazivala nevolje. Ali je ona čula za zabavu i smislila vrlo lukavu osvetu, zato što je nisu pozvali.

Bacila je među goste na zabavi zlatnu jabuku, na kojoj je pisalo: „Najlepšoj“. Odmah je nastala gužva, jer je svaka boginja smatrala da baš ona treba da dobije tu jabuku, dok na kraju nisu ostale tri boginje da se i dalje prepiru oko toga koja je najlepša. Hera, vrhovna boginja, Afrodita, boginja ljubavi i Atina, boginja mudrosti.

Niko nije mogao da odluči kojoj bi trebalo da pripadne jabuka i među njihovim pristalicama počeše da izbijaju svađe. Najzad progovori Zevs, kralj bogova: „Kako mi ne možemo da odlučimo koja je najlepša, moraćemo to da prepustimo nekom smrtniku da odluči. Potražite napolju nekog čoveka i neka on bude sudija“. Tako se dogodilo da su jednog pastira, koji se zvao Paris, iz popodnevnog dremeža trgle tri prelepe žene. Dale su mu zlatnu jabuku i rekle mu da je preda najlepšoj. On je začuđeno gledao, dok su mu boginje prilazile, jedna po jedna.

„Ja sam Hera“, šapnu mu prva. „Izaberi mene i učiniću te najmoćnijm čovekom na zemlji“.

„Ja sam Atina“, tiho mu reče druga. „Izaberi mene, pa ću ti podariti bezgraničnu mudrost“.

„Ja sam Afrodita“, šaputala je treća. „Izaberi mene i najlepša žena na svetu biće tvoja“.

Paris dade jabuku Afroditi i boginje nestadoše. Izbor je bio rešen. Posle nekog vremena Paris je otišao u Spartu i tamo sreo Jelenu, ženu kralja Menelaja. Za njega je ona bila najlepša žena na svetu i on ju je oteo i poveo u Troju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here