Home Čika Kekine priče PRIČA O TAJANSTVENOM MEDENOM OSTRVU

PRIČA O TAJANSTVENOM MEDENOM OSTRVU

277
0

Laku noć, dobar dan baš sam lepo nenaspavan… Laku noć je za one slabiće koji hoće da idu da spavaju a dobar dan je za nas neustrašive nespavače koji se svim snagama borimo protiv spavanja. Mi nećemo da spavamo! Dole spavanje! Živelo nespavanje! Zašto bi smo mi spavali kad možemo da nespavamo?Ko bi se još noću odmarao pa ujutro skočio na noge lagane, odmoran i veseo…

To nije za nas! Mi nećemo sa spavamo, makar ujutro bili umorni i možda posle malo dremnuli u vrtiću ili školi… Tek toliko da proverimo da nismo zaboravili da spavamo.

Ja svako jutro kada uspem da ne spavam, ili kad se pоnekad prevarim pa spavam, pojedem kašičicu meda. Da je to najbolji način da otpočnete dan rekao sam mojoj prijateljici Maši i mom drugaru Medi kada su mi pre neki dan bili u gostima. Došli su da vide da li sam konačno pronašao svoje Panonsko more.

Meda se složio sa mnom da je pojesti med ujutro najbolji način da se otpočne dan… Međutim, on je dodao da je još bolje kada se med jede i za užinu i za ručak a najbolje je kada se jede i za večeru…

To me je podsetilo na jedan događaj kada sam plovio Panonskim morem i naišao na Medeno Ostrvo. To je bilo malo ostrvo koje se nalazilo tri ćoška iza Kikindskog Bundevinog Ostrva. Baš je bilo malo, ali na njemu je bilo meda kao za tri velika ostrva.

Verovatno ga ne bih primetio da dok sam plovio nisam čuo neko zujanje. Okrenem se ja da vidim šta je to kad vidim ja neki žuti oblak koji zuji. Priđem ja brodom bliže kad imam šta i da vidim. Iznad malog ostrva je leteo veliki roj Panonskih Pčela. Pčele su skupljale med od Panonskih Medenih Algi kojih je bilu svuda po Panonskom moru.

Dok sam ja to tako gledao i čudio se do mene doleti moja stara prijateljica Panonska Pčela Maja koju nisam dugo video.

„O, otkud ti ovde Čika Keko?“, upita me Panonska Pčela Maja.

„Otkud ja na Panonskom moru? Kakvo pitanje… Vijam gusare, tražim izgubljeno blago i morske vanzemaljce“, odgovorih joj.

„Znam ja to, nego otkud ti kod mene u poseti?“, upita Panonska Pčela Maja.

„Pravo da ti kažem nisam ni znao da si ti ovde, a i ne znam šta ti tu radiš i kakvo je ovo ostrvo?“, rekoh radoznalo.

„E, moj dragi Čika Keko ovo je Medeno Ostrvo?“, odgovori ona.

„Kakvo ti je to Medeno Ostrvo?“, upitah je ja.

„Čika Keko, Medeno Ostrvo je ostrvo koje je sve prekriveno medom. Tu ga mi skupljamo i čuvamo da nam ga ne kradu medvedi, pčelari i ostali medoljupci!“, odgovori Panonska Pčela Maja.

„A što ste tako škrti?“, pitao sam Pčelu.

„Nismo mi škrti, već samo čuvamo med da nam neko ne uzme sve. Svakome mi damo onoliko koliko mu je potrebno, ali ne više od toga“, reče mi Maja.

„Ali zar vam se toliki med neće pokvariti“, bio sam znatiželjan.

„Neće Čika Keko, jer je med jedina prehrambena namirnica koja nikada ne može da se pokvari i u medu ne može opstati većina najopasnijih bakterija. Med je i najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam“, hvalila je med Panonska Pčela Maja.

„Uf, pa nisam ja to baš sve znao“, priznao sam.

„Čika Keko moraš da znaš i da bi smo mi proizvele 1 kilogram meda treba da skupimo 3 do 4 kilograma nektara što je puno obilazaka Medenih Algi“, nastavila je Maja i odletele da mi donese meda.

Da li vi volite med? Hej, ne spavajte! Nije takav dogovor… Pa ja vam pričam razbudljive priče a ne uspavljujuće…

Med je slatka hrana

Puna pravog zdravlja

Zahvalni smo pčeli

Jer za nas ga spravlja…

Vidi ti njih… Da li vi to spavate ili samo žmurite? Evo spremio sam za vas jednu razbudljivu zagonetku pa ko je pogodi dobiće nagradno nespavanje!

Koji slatkiš vole

Skoro baš svi đaci

Pravi se od meda

To su…

Znao sam da ovo niko neće znati! Ha, budni ste svi odjednom, ali šta vam vredi kad ne znate odgovor… Ili znate? Izgleda da ipak znate! Zagonetka nije bila laka a vi svi ste pogodili… Zeeeev… Da su u pitanju… Zeeeeev… Medenjaci… Nema veze. Smisliću ja… Zeeeev…

Drugi put još bolju… Zeeeev… I zagonetniju zagonetku… Najbitnije je da mi nećamo da spavamo… Zeeeev…

Ja prvi neću… Ostaću budana zauvek… Zeeeeev… Mada, možda… Zeeeeev… Samo da nešto razmislim… Zeeeev…

Laku noć!

SAŠA BOOKS

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here