Home Čika Kekine priče i pesme ЧИКА КЕКИНА МЕДЕНА ПРИЧА

ЧИКА КЕКИНА МЕДЕНА ПРИЧА

710
0

Пре неки дан су код мене свратили Маша и Меда да виде да ли сам коначно пронашао своје Панонско море. Док смо причали о свему и свачему, рекао сам им да је кашичица меда најбољи начин да се отпочне дан.
Меда се сложио са мном али је додао да је појести што више меда ујутру још бољи начин да се почне дан… Међутим, он је рекао и да је још боље када се мед једе и за ужину, и за ручак, а најбоље је када се једе и за вечеру…
То ме је подсетило да им испричам један догађај који се одиграо када сам пловио Панонским морем и наишао на Медено Острво.
Медено острво је било мало острво које се налазило три ћошка иза Кикиндског Бундевиног Острва. Острво је било баш је било мало, али на њему је било меда као за три велика острва.
Вероватно га не бих приметио да док сам пловио нисам чуо неко зујање. Окренем се ја да видим шта је то, кад видим неки жути облак који зуји. Приђем бродом ближе кад имам шта и да видим. Изнад малог острва је летео велики рој Панонских Пчела које су скупљале мед од Панонских Медених Алги, којих је билу свуда по Панонском мору. Док сам ја то тако гледао и чудио се до мене долети моја стара пријатељица Панонска Пчела Маја коју нисам дуго видео.
„О, откуд ти овде Чика Кеко?“, упита ме..
„Откуд ја на Панонском мору? Какво питање? Вијам гусаре, тражим изгубљено благо и морске ванземаљце“, одговорих.
„Знам ја то, него откуд ти код мене у посети?“, упита ме Панонска Пчела Маја.
„Право да ти кажем, нисам ни знао да си ти овде, а и не знам  какво је ово острво?“, рекох радознало.
„Е, мој драги Чика Кеко, ово је Медено Острво…“, одговори.
„Какво ти је то Медено Острво?“, упитах је.
„Чика Кеко, Медено Острво је острво које је сво прекривено медом. Ту га ми скупљамо и чувамо да нам га не краду медведи, пчелари и остали медољупци!“, одговори Панонска Пчела Маја.
„А што сте тако шкрти?“, питао сам Пчелу.
„Нисмо ми шкрти, већ само чувамо мед да нам неко не узме све. Свакоме дамо онолико колико му је потребно, али не више од тога“, рече ми Маја.
„Али зар вам се толики мед неће покварити“, био сам знатижељан.
„Неће Чика Кеко, јер је мед једина прехрамбена намирница која никада не може да се поквари и у меду не може опстати већина најопаснијих бактерија. Мед је и најсавршенији производ природе, у њему се налазе готово сви састојци који граде људски организам“, хвалила је мед Панонска Пчела Маја.
„Уф, па нисам ја то баш све знао“, признао сам.
„Чика Кеко мораш да знаш и да би смо ми произвеле један килограм меда треба да скупимо три до четири килограма нектара, што је пуно обилазака Медених Алги“, наставила је Маја и одлетела да ми донесе меда.

Мед је слатка храна, пуна правог здравља
Захвални смо пчели јер за нас га справља…

А да ли ви знате…?
Који слаткиш воле скоро баш сви ђаци
Прави се од меда, то су…

SAŠA BOOKS

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here