Home Predstavljamo ПРЕДСТАВЉАМО: УЧИТЕЉИЦА АЛЕКСАНДРА ТОДОРОВИЋ У ОШ „ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ” У НОВОМ САДУ СА...

ПРЕДСТАВЉАМО: УЧИТЕЉИЦА АЛЕКСАНДРА ТОДОРОВИЋ У ОШ „ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ” У НОВОМ САДУ СА СВОЈИМ РАЗРЕДОМ У ЕКОЛОШКОЈ МИСИЈИ

1408
0
FOTOGRAFIJE IZ PRIVATNE ARHIVE

У последње четири године, учитељица Александра Тодоровић Сашка из ОШ “Доситеј Обрадовић” и њени ђаци придају много већи значај очувању планете јер осим што разговарају од првог дана о проблемима и решењима загађења воде, земље и ваздуха, почели су и да прикпљају материјал за рециклажу.

Тако кажу и доприносе да наша планета Земља буде чистија како за нас, тако и за птице, медведе, рибе и друге мале и велике животиње. Учитељица Сашка каже да је почела са трећим и четвртим разредима претходне генерације, а наставила је традицију и са новом генерацијом ђака, који су сада у другом разреду (II 3).

– Имамо у школи продајне вашаре сваке године, на којима родитељи углавном купују оно што су деца правила – прича за “Дневник” учитељица Александра Тодоровић. – Буду већином хуманитарног карактера, или од тог новца купимо нешто потребно школи у том моменту попут климе, видео пројектора и слично. – Пре четири године, нисам имала идеју шта да радим, а стално наилазим на те силне лименке, чак и на Новом насељу где живим, те сам га прозвала “Лименка сити”. Тако сам решила да те године скупљамо лименке и то је био наш допринос. Скупили смо око 10 килограма, однели и продали. Зарадили смо 650 динара. Деци и мени се свидела та идеја да наставимо да скупљамо лименке, те тако до данас интензивно то радимо.

Месечно, каже, скупе око 20 до 30 килограма, зависи од годишњег доба јер их је зими мање, а по Сашкиној процени, око 100 лименки даје килограм. Новац од рециклаже лименки које скупљају као организован разред улажу у неопходан материјал за часове ликовног. Прошле године су пола екскурзије успели да уплате за једно дете. У скупљању учествују сви: родитељи, деца, она, а чак су и комшије почеле да се прикључују акцији, те доста тог алуминијумског оклопа дође до Сашке. Прочуло се по Детелинари за њихов еколошки ангажман.

– Деца и родитељи доносе у учионицу прикупљени материјал, онда га лагерујемо у магацин који нам служи за већа одлагања и на крају одвезем све својим колима у “Дип Лимарију” код депоније – објашњава нам наша саговорница. – У нашој школи се, иначе, скупља и папир, али то је акција баш на школском нивоу. Деца и то доносе од куће, а папир који користимо у школи, такође, рециклирамо. Новац од рециклаже папира користимо за потребе школе. У децембру је почела акција одлагања електронског отпада, те су деца и ту учествовала, доносећи мале електричне апарате од куће који више не раде. Али ми ћемо наставити да доносимо ту врсту отпада и када се заврши званична акција јер је и то један од начина да се сачува наша планета. Председница сам тима за заштиту животне средине и уређење школе, те смо спојили лепо и корисно, односно уређујемо школу од продаје отпада.

Ученици су разговарали са нама о еколошким проблемима, па су тако открили да знају колико на квалитет ваздуха утичу гасови од аутомобила и фабрике, али и то да је први електрични аутомобил “Тесла”, који је добио име по нашем чувеном научнику Николи Тесли. Сваког дана проверавају и апликацију за чистоћу ваздуха. Сложили су се сви у глас да се рециклажа дешава када они скупљају отпад који други остављају у природи и околини, а после се он носи и продаје. Затим се од тог материјала направи нешто ново. Тако чувамо планету Земљу од загађења.

– Када птице ходају по плажи могу да наиђу на пластичне кесе, које им се обмотају око главе и онда оне не могу да дишу – повикала је једна девојчица из разреда, док је један гласић из позадине добацио колико су опасне сада и маске јер се све више налазе у околини ван корпи за отпатке. Зато морамо да се потрудимо да нам планета буде чиста и здрава.

Сетили су се и приче о киту који се далеко негде насукао на обалу, а у њему се нашли “хиљаде тона смећа”, како су описали ђаци свој утисак о количини коју је садржала његова унутрашњост. “Замислите да је то неко од нас, јако сам се растужила”, добацила је са сетом у гласу девојчица из друге клупе, а кроз разговор смо сви дошли до закључка да су и морски организми врло угрожени јер се отпад налази и у морима и океанима, угрожавајући тамошњи живи свет.

– Лименке скупљамо да нам планета не би била прљава, а имамо кутије и за чепове и папире – узбуђено ће ученица Олга Жабањац. – Донела сам пуно лименки, тата и ја на путу до школе их нађемо доста и купимо их. Када мама, тата и ја шетамо по Фрушкој гори, онда исто скупљамо папире, чепове и лименке и доносимо у школу. Поручила бих свима да не бацају ђубре где не треба и не прљају јер ће се пуно загадити околина. Ако нам буде прљав ваздух и ми ћемо бити болесни, ако пијемо загађену воду и ми и животиње, можемо јако да се разболимо, а када је чисто, онда све можемо лако. Зато је јако битно да чувамо нашу животну средину.

Другарица Аурора Ацан се слаже са Олгом у свему, зато њој уопште није тешко и напорно да скупља лименке, као ни остали отпад. Једноставно каже не жели да нам природа буде загађена. А чепове скупљају јер знају да они могу да помогну другој деци у њиховим проблемима.

У СВЕСТ УРЕЗАНА ВАЖНОСТ ЧИСТЕ СРЕДИНЕ

Учитељица Александра Тодоровић испричала нам је како су прошле године, на пролеће, због пандемије коронавируса били ускраћени за предмет физичког васпитања. Зато су тај период највише волели да искористе изласком напоље, најчешће у школско двориште. Вођени свешћу о важности чистоће животне средине у којој живе, деца из њеног разреда су дотрчала до ње са питањем да ли могу да гурају те велике зелене канте за смеће и скупљају отпад по дворишту. На крају су скупили пуне две канте разнесеног ђубрета.

– Не можемо друго, осим да им развијамо свест зашто су те ствари важне и биће ми драго ако се једног дана сете шта их је учитељица Сашка научила, када буду успешни и одрасли људи – искрена је учитељица Тодоровић, додавши да је за све њих најлепши осећај када се осећају да доприносе нечему много већем од њих самих. Као што је очување наше једине планете за живот.

И. Бакмаз

https://www.dnevnik.rs/novi-sad/ucitelica-aleksandra-todorovic-u-os-dositej-obradovic-sa-svojim-razredom-u-ekoloskoj

SAŠA BOOKS

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here