Home Bajke i priče POUČNA PRIČA O STARCU, SINOVIMA I ŠTAPOVIMA

POUČNA PRIČA O STARCU, SINOVIMA I ŠTAPOVIMA

200
0

 

Bio jednom jedan starac koji je živeo u jednom selu sa svoja tri sina. Iako su njegova tri sina bila vredni radnici, sve vreme su se svađali. Starac je pokušao da ih ujedini, ali nije uspeo.

Meseci su prolazili, a starac se razboleo. Tražio je od svojih sinova da ostanu zajedno i složni, ali nisu ga poslušali. U tom trenutku starac je odlučio da ih nauči lekciju — da zaborave svoje razlike i da se slože i udruže.

Pozvao ih je i rekao im: „Daću vam svežanj štapova. Odvojite svaki štap, a zatim ga slomite na dva dela. Onaj ko završi prvi biće nagrađen više od ostalih.”

I tako, sinovi su pristali. Starac im je dao svežanj od po deset štapova, a zatim je zamolio sinove da svaki štap slome. Sinovi su u roku od nekoliko minuta polomili štapove, a zatim su ponovo počeli da se svađaju.

Starac reče: „Sinovi moji dragi, zadatak još nije završen. Sada ću vam dati još jedan snop štapova. Samo ovaj put, moraćete da ih slomite zajedno kao svežanj, a ne odvojeno.“

Sinovi su se složili i onda pokušali da slome svežanj štapova. Uprkos tome što su dali sve od sebe, nisu uspeli da polome štapove. Obavestili su oca o svom neuspehu.

Starac reče: „Sinovi moji dragi, vidite! Bilo vam je lako slomiti svaki štap pojedinačno, ali niste mogli da ih slomite kada su zajedno u snopu. Ako ostanete jedinstveni, niko vam ne može nauditi. Ako nastavite da se svađate, svako može brzo da vas pobedi.”

Starac je nastavio: „Tražim da ostanete jedinstveni.“

Tada su tri sina shvatila da postoji moć u jedinstvu i obećali su svom ocu da će svi ostati zajedno.

POUKA – U jedinstvu je snaga.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here