Home Svaštara POMOZITE SVOM SRAMEŽLJIVOM DETETU

POMOZITE SVOM SRAMEŽLJIVOM DETETU

48
0

Stvorite detetu okruženje u kojem se oseća sigurno. Pozovite njegove prijatelje pred kojima se oseća slobodno

Svako ima neko sramežljivo dete u svojoj porodici i to je obično na početku slatko, međutim ta povučenost bi im itekako mogla stvoriti probleme. Zato im pomozite da izađu iz vlastite senke.

Pokažite im da ih volite upravo takve kakvi jesu jer ako osete da mislite da s njima nešto nije uredu, još će se više povući. Neka dete vidi da ga prihvatate i sa svim njegovim manama i vrlinama. Dete nikako ne smete označavati etiketom „sramežljivog“. Pred njim ne govorite: „Ma on je samo stidljiv“, ma koliko taj vaš argument zvučao ispravno. Morate biti svesni da stidljivost ne određuje karakter vašeg deteta. Ističite neke njegove pozitivne osobine i kvalitete.

Na primer, ako neko komentariše kako je vaše dete stidljivo, vi im odgovorite da vas ono dobro sluša. Nije dobro ni da previše insistirate da dete izađe iz senke. Pritisak bi mogao izazvati kontraefekt.

Stvorite detetu okruženje u kojem se oseća sigurno. Pozovite njegove prijatelje pred kojima se oseća slobodno. Na blage načine podstiiete dete da gleda ljude s kojim priča, da pozdravlja komšije i poznanike na ulici.

Ne govorite u njihovo ime da biste ih spasili neugodne situacije. Naime, problem je samo u tome što sramežljivoj deci treba malo više vremena da se oslobode pred drugima i da sami odgovore na pitanje. Zato ih podstičete osmehom, ali ne odgovarajte umesto njih.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here