Home Svaštara OVIH PET PRAVILA KORIŠĆENJA MOBILNOG TELEFONA MORA DA ZNA SVAKI RODITELJ

OVIH PET PRAVILA KORIŠĆENJA MOBILNOG TELEFONA MORA DA ZNA SVAKI RODITELJ

25
0

Svaki roditelj zna da deci u nekim stvarima treba postaviti granice. Od slatkiša do vremena za igru, odnosno učenje nije lako odrediti sredinu i pronaći savršenu ravnotežu u kojoj će dete zadovoljiti svoje potrebe za igrom, kreativnost i zabavu, a istovremeno će deo vremena ispuniti korisnim znanjima.

Taj problem je sa svojom 14-godišnjom kćeri prošao novinar portala Mashable, a radi se o pametnom telefonu.

Kako piše, njegova je kći odmalena imala mobilne, ali starije modele dovoljne za slanje SMS poruka i hitne pozive. Za 13. rođendan su joj roditelji poklonili iPhone i – požalili. Naime, kći se ne odvaja od svog pametnog telefona i više nema interesa ni za povremena druženja s roditeljima.

U pokušaju da svoje iskustvo podeli s drugima, Lans Ulanof donosi nekoliko saveta i upozorava: ‘Kad bih mogao da vratim vreme četiri ili pet godina, neke stvari bih uradio drugačije. Zato želim da pomognem onima koji imaju bebe, malu decu ili klince u nižim razredima osnovne škole. Sad je trenutak da preuzmete kontrolu, a za to nema boljeg vremena od leta!’

  1. Odredite osnovna pravila

Kad netko dobije ključeve od svog prvog automobila, može da se vozi gde god želi, ali mora da poštuje saobraćajna pravila. Osim što treba da pazi na saobraćajne znakove, povremeno mora i da izađe iz automobila koliko god bio srećan što ga ima.

Kad dete na poklon dobije pametni telefon, pravila nema. Koliko se stvarno roditelja potrudi da koristi takozvanu ‘roditeljsku zaštitu’ i postaviti ograničenja na detetovom moblnom? Osim toga, smirivanje deteta telefonom ne može biti dobro jer, prema nekim istraživanjima, dete će tako teže shvatiti svet oko sebe i naučiti da se nosi s njm.

‘Pokušajte da ograničite vreme detetu koje sme provesti na telefonu. Ako je dete malo, nema potrebe da ga koristi duže od pola sata dnevno. Ako je veće i zna da koristi pametni telefon, porazgovarajte, objasnite mu posledice preteranog korišćenja telefona (kako finansijske tako i psihološke), a ako treba potpišite ugovor o ograničenju korišćenja.

  1. Ponudite zamenu

Ako vaše dete želi sat vremena ili više provesti na telefonu, recite mu da isti period vremena provede čitajući knjigu ili baveći se fizičkom aktivnošću. Tu možete uklopiti i domaće zadatke i poslove koje treba da obavlja po kući. Ništa ne motiviše dete kao kad mu kažete da može da dobije upravo ono što želi kad završi sa svojim poslom.

  1. Za sve postoji mesto i vreme

Odredite period u porodici kad niko, a to se odnosi i na vas, neće koristiti svoje mobilne telefone. Na primer, zabranite mobilne za stolom, ali to znači da se i vi morate ostaviti napasti na neko vreme. Zapamtite, roditelji su najbolji uzor i ako sami ne sprovedete u delo ono čemu učite dete, teško da će vas shvatiti ozbiljno. Osim toga, uvek će imati argument ‘zašto ja moram, a ti ne’?

  1. Kad ste već zajedno, iskoristite to

Život pretrpan obavezama jednostavno ne dozvoljava pporodicama da zajedno provode vremena koliko bi hteli. Premda je pametni telefon izvrsna zabava u automobilu za vreme višesatnog putovanja, ako idete na porodični odmor, dogovorite se oko korišćenja mobilnog. Na putu uvek možete da stanete i jedete zajedno, komentišete gradove i sela koje prolazite, igrate igre… Ne zaboravite da jednom kad se vratite u stvarnost, vratiće se i obaveze zbog kojih opet nećete imati vremena za druženje s najbližima.

 

  1. Miran odlazak na spavanje

Ako ste među onima koji mobilni nosi sa sobom u krevet, verovatno to radite iz dva razloga – ili vam služi kao budilnik ili ste zavisni od njega. Vaše dete, barem ako je mlađe od 13 godina, verovatno nema potrebu da postavlja alarm jer mu vi služite kao budilnik, a svaki drugi razlog je izlišan. Ne želite da detetu priušte zavisnost od mobilnih, igara ili bilo čega drugom.

Najbolje bi bilo postaviti pravilo gašenja mobilnog pre spavanja, osim jednog koji služi kao budilnik.

Na kraju, važno je naučiti decu čemu služi moblni i da može jednako da bude odličan izvor informacija i zabave kao i nužni komunikaconi kanal. Takođe, naučite ih da izvan moblnog telefona postoji čitav svet koji može biti isto zabavan i poučan.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here