Home Svet oko nas NEVEROVATNE ČINJENICE O KRALJEVINI BUTAN

NEVEROVATNE ČINJENICE O KRALJEVINI BUTAN

58
0
Pixabay License

Kraljevina Butan je budistička monarhija smeštena na Himalajima i okružena Kinom i Indijom. Njen glavni grad je Timbu, prostire se na teritoriji od oko 39 kvadratnih kilometara i ima nešto manje od 800 hiljada stanovnika.

Pixabay License

Butan je prva zemlja u svetu koja zaštitu životne sredine ima kao ustavnu obavezu: 60 posto teritorije u svakom trenutku mora da bude pod šumom. Trenutno je 72 posto.

Prestonica Timbu je jedan od dva glavna grada u Aziji u kojoj ne postoji semafor. Kada su vlasti postavile jedan, čitav narod je ustao na noge pa su ga uklonili.

Ovo je jedina država na svetu u kojoj je zabranjena prodaja duvana. Oni nemaju problem sa pušenjem u kafićima.

Butanski maniri traže da odbijete hranu ako vam je neko ponudi i to tako što ćete pokriti usta rukama i govoriti mešu, mešu. Možete da pokleknete tek nakon drugog ili trećeg insistiranja.

Pixabay License

Svako ko ubije crnovratog ždrala, koji je ugrožen i za Butance sveta ptica, suočen je sa doživotnom robijom. Zapravo, ovo će se desiti svakome ko ubije bilo koju zaštićenu životinju.

Butan je poslednja zemlja na svetu koja je uvela televiziju i internet i to 1999. godine.

Oni su takođe i jedina zemlja na svetu koja je uvela bruto nacionalnu sreću kao jedino merilo društvenog napretka. Za razliku od njih, svi mi ostali merimo bruto domaći proizvod, a oni su među najsrećnijim narodima na svetu: barem tako pokazuju sva ispitivanja Ujedinjenih nacija.

Pixabay License

Prvi turisti su došli u Butan tek 1974. godine.

Butan je domovina najviše neosvojene planine na svetu, Gangkhar Puensuma, koja je visoka 7.570 metara.

Butan je jedina zemlja na svetu koja je ugljo-odvodna, odnosno koja apsorbuje više ugljendioksida nego što ga proizvodi i jedina je država na svetu kojoj je najveći izvozni proizvod obnovljiva energija.

Plastične kese su zabranjene od 1999. godine. Umesto njih koriste se pamučne, u potpunosti biorazgradive.

Nacionalna životinja je takin, vrsta azijske divlje koze.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here