Home Svet oko nas NEŠTO ŠTO MOŽDA NISTE ZNALI O MORSKIM PSIMA

NEŠTO ŠTO MOŽDA NISTE ZNALI O MORSKIM PSIMA

300
0

Morski psi su se savršeno prilagodili životu pod vodom. Problem je samo u tome što nisu računali na čoveka!

Naučnici su dosad identifikovali 370 vrsta morskih pasa. Mera tela? Od visine jednog ronioca do Onazisove jahte. Navodno samo četiri vrste predstavljaju opasnost za čoveka. Od mesa malih primeraka (do pola metra) Englezi obožavaju raditi fish’n’chips.

 

Električni signali – ne samo da će primamiti morskog psa, već će ga i preplašiti. Ovu spoznaju je iskoristila australijska firma i plasirala na tržište «Shark Shield», crnu kutiju koju plivači i surferi nose oko članka i koja ih štiti od morskih pasa. Čim morski psi dođu u blizinu, dobiju grčeve i kidaju nalevo – tako barem tvrdi proizvođač.

Tokom svog života morski pas promeni na hiljade zuba. Čim se prvi red istroši, automatski se pomiče sledeći red.

U očima morskog psa plivači i surferi nisu ništa više nego silueta morske kornjače ili morskog lava. Instinktivna reakcija morskog psa: zagristi i proveriti ima li dovoljno sala.

Što mirnija voda, to veća opasnost da će u nju zaroniti i morski pas. Istraživanja su pokazala da u blizini plaža morski psi postaju jako agresivni, što zbog velikog broja nogu i ruku koje se praćakaju, što zbog toga jer je mogućnost povratka mala. Navodno se trećina svih napda događa na udaljenosti od 300 metara od plaže.

Bez svoje ogromne jetre, morski psi bi potonuli na dno kao kamen. Jetra morskog psa zauzima trećinu telesne mase morskog psa, a ispunjena je mašću, uljima, a kao takva je omiljeni obrok orke, kita ubojice. Što se kostiju tiče, njih su se morski psi morali odreći. Ilustracije radi: koliko je velik želudac morskog psa dovoljno govori podatak da se u mrtvim primercima često nalaze plastične čaše i automobilski delovi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here