Home Predstavljamo NAJBOLJA UČITELJICA NA SVETU

NAJBOLJA UČITELJICA NA SVETU

21
0

Palestinka Hana Al Rub najbolja je učiteljica na svetu. Fondacija „Verki“ dodelila joj je nagradu od milion dolara a Papa Franja je u video-poruci objavio odluku Fondacije, čiji je patron šeik, vladar Dubaija Mohammed Bin Rashid Al Maktum.

Fondacija „Verki“ proglasila je Palestinku Hanu Al Rub najboljom učiteljicom na svetu i dodelila joj nagradu od milion dolara. Papa Franja je u video-poruci objavio odluku Fondacije, čiji je patron šeik, vladar Dubaija Mohammed Bin Rashid Al Maktum.

Hana Al Rub odrasla je u palestinskom izbegličkom kampu blizu Vitlejema. Danas je učiteljica u jednom takvom kampu i koristi metod igre kako bi pomogla đacima da se nose sa nasiljem u školi.

Gospođa Al Rub navodi da je i sama odrasla u nasilnom okruženju izbegličkog kampa: „Nisam imala mnogo od detinjstva. Deca ovde brzo sazrevaju jer je situacija drugačija nego u mirnijim delovima sveta. Na mog muža i decu je pucano dok su se vraćali iz škole. Deca su videla kako im je otac ranjen, to nas je sve šokiralo. Događaj je uticao na ponašanje i ličnosti moje dece. Osećala sam se usamljeno dok sam prolazila kroz traumatično iskustvo. Nije bilo učitelja koji bi nam pomogli da se oporavimo i vratimo u redovan tok školovanja. Počela sam da smišljam igre i pozivam komšijsku decu u goste. Moja ćerka je tako počela da se druži i stiče samopouzdanje. Deca su se polako menjala i dobijala bolje ocene“.

Hana je posle incidenta promenila odnos prema poslu u školi. Đacima je istovremeno bila učitelj, roditelj, vodič i savetnik za društvene odnose: „Vaspitavali smo ih, podučavali i morali da se prilagođavamo ličnostima koje su formirane u specifičnim okolnostima. Nasilje ne mora da bude samo fizičko, može imati mnogo različitih formi. Ono je barijera za učitelje, otežava i onemogućava naš rad“.

Uvela je igru kao metod učenja i vid podrške učenicima koji su doživeli traume usled nasilja. Svaka igra ima posebna pravila i uputstva, a đak koji želi da učestvuje (bilo u grupi bilo pojedinačno) dobija određenu ulogu. Nagrađena učiteljica izjavila je da će novac od nagrade upotrebiti za podršku svojim đacima.

Osim Hane Al Rub, ovogodišnji finalisti za nagradu „Verki“ fondacije bili su učitelji iz Kenije, Indije, Finske, SAD-a i Velike Britanije. Jedan od njih, britanski nastavnik matematike Kolin Hagerti, napravio je internet stranu sa interaktivnim lekcijama iz matematike.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here