Home Poznati MORNAR POPAJ JE ZAISTA POSTOJAO!

MORNAR POPAJ JE ZAISTA POSTOJAO!

230
0

Crtaći većini ljudi obeleže detinjstvo, a mnogi koji su odrastali devedesetih svakako dobro pamte legendarnog mornara Popaja.

Neustrašivi dobričina koji voli svoju Olivu i u spanaću nalazi snagu da se bori protiv negativca Badže i kod srpske najmlađe publike ostavio je neizbrisiv trag, ali mnogi verovatno ne znaju da je Popaj zaista postojao.

Autori Fejsbuk stranice „Legende devedesetih“ otkrivaju kakav je bio čovek na kojem je zasnovan ovaj crtani junak.

– Mornar Popaj je zaista postojao i zvao se Frenk „Roki“ Figl. Rođen je 1868. u Poljskoj. U mladosti je bio mornar, a kada je penzionisan, radio je u krčmi u gradu Česteru, u američkoj državi Ilinois, gde je bio zadužen za čišćenje i održavanje reda u kafani. Bio je poznat kao tabadžija, stalno se tukao, zbog čega je imao jedno deformisano oko („Pop-eye“- iskolačeno oko), po čemu je dobio nadimak.

Uvek je pušio lulu, tako da, dok je pričao, pomerao je samo jednu stranu usta. Deca su ga obožavala, a i on njih, pričao im je svoje dogodovštine i bio je zanimljiv. Pripovedao je o svojim mnogobrojnim avanturama širom sveta dok je putovao kao mornar, pričao je kako se često tukao i da nikada nijednu tuču nije izgubio – pišu administratori „Legendi devedesetih“ i dodaju još zanimljivih detalja:

– Autor crtaća „Popaj“, Elzi Krizler Segar, rođen u Česteru, upoznao je Frenka (Popaja) kada je bio mladić i slušao je njegove dogodovštine sa drugim klincima. Kasnije će Frenku upriličiti najveću moguću čast kada je po njemu napravio lik legendarnog Mornara Popaja, koji će postati poznat u celom svetu. Segar je i kasnije ostao u kontaktu sa Frenkom (Popajem) i pomagao mu finansijski. Govorio je da je Frenk zaista bio kao Popaj, dobar, hrabar i neustrašiv. Oliva je takođe postojala. Zvala se Dora Paskel i bila je vlasnica radnje u Česteru. Fizički i po načinu oblačenja je zaista podsećala na čuvenu Olivu tako da nema sumnje da je ona bila inspiracija za ovaj lik.

https://www.srbijadanas.com/zabava/zanimljivosti/mornar-popaj-je-zaista-postojao-bio-je-zestok-tabadzija-inspirisao-autore-crtaca-prica-o-nadimku-je-2019-07-22

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here