Home Predstavljamo МЕЂУНАРОДНИ МУЗИЧКИ ФЕСТИВАЛ ЗА ДЕЦУ „ШКОЉКИЦЕ“ НОВИ САД, 08 -13. новембар...

МЕЂУНАРОДНИ МУЗИЧКИ ФЕСТИВАЛ ЗА ДЕЦУ „ШКОЉКИЦЕ“ НОВИ САД, 08 -13. новембар 2022.

180
0

Шеснаести по реду ФЕСТИВАЛ ове године реализује Удружење за дечије уметничко стваралаштво АШАиАНА, Нови Сад у сарадњи са Новосадским дечијим културним центром. Фестивал је подржан и од старане Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Фестивалске вечери се одржавају 9., 10. и 11. новембра у Градској концертној дворани.

Међународни музички фестивал за децу „ШКОЉКИЦЕ“ је настао 2006.године као плод вишегодишњих напора и конаката на плану међународног повезивања у домену дечијег уметничког стваралаштва и музике, као активност која ће се континуирано организовати сваке године надаље.

Током свих ових година фестивал је угостио децу из Мађарске, Израела, Македоније, Румуније, Црне Горе, Бугарске, Украјине, Хрватске, Норвешке, Босне и Херцеговине, Русије, Летоније, Канаде, Француске, Белорусије, Индије, Азербејџана, Либана, Грузије, Словеније, Малте и земље домаћина, Србије (Нови Сад, Београд, Сомбор, Сремска Митровица, Рума, Чачак, Бачки Петровац, Параћин, Батајница, Апатин, Шимановци, Бачка Паланка..) који су песмом и игром представљали наше савремено стваралаштво за децу и истовремено упијајући разноврсне културне изразе на пољу дечијег уметничког стваралаштва и музике из целог света.

Кроз све фестивалске активности, као лајт мотив се провлачи жеља да се представи Војводина и Србија као специфичан пример мултикултурализма. Тиме фестивал гради и учвршћује пријатељске везе између деце из различитих етничких и верских средина и у пракси успоставља принципе заједничког живљења, међусобне толеранције и разумевања, као и помоћ у превазилажењу културних разлика између деце из читавог света.

С тим у вези, на фестивалу се поред учесника из Србије представљају и деца представници мађарске, русинске, румунске, словачке, ромске и других националних заједница чиме фестивал обезбеђује и услове за остваривање и заштиту културног идентитета националних мањина у Републици Србији.

У жељи да се представи рад и стваралаштво деце са сметњама у развоју, сада већ традиционално, током фестивалских вечери у ревијалном делу се уз песму дружимо са Мешовитим инклузивним хором „ИСОН“, али и дечијим хоровима „Бајићеви славуји“ , „Вивак“ и „Звончићи“.

Од 2013. године Међународни музички фестивал „ШКОЉКИЦЕ“ поприма хуманитарни карактер па у сарадњи са Дијабетолошким савезом Србије промовише принципе здравог живљења и помаже деци оболелој од дијабетеса, а „ШКОЉКИЦЕ“ се одржавају под именом „ШКОЉКИЦЕ У ПЛАВОМ“ (плаво – боја дијабетеса у целом свету).

Завршетком фестивала се не престаје са активностима на плану међународног повезивања. Најбољи учесници из Србије представљају нашу земљу на фестивалима у иностранству промовишући културу наше земље. О томе сведоче бројна признања и позитивна искуства са многобројних фестивала.

СВЕУКУНИ ДОСАДАШЊИ ПОБЕДНИЦИ, ДОБИТНИЦИ ГРАН ПРИЈА ФЕСТИВАЛА

 1. „ЖЕЉА“, Тијана Мијатовић, Босна и Херцеговина
 2. „ЖИВОТ ИМА ПРАВИЛА“, Душан Грубишић, Србија
 3. „РАСПУСТ“, Нино Муџирашвили, Грузија
 1. „НЕ МОГУ ДА СЕ ПОМИРИМ“, Маја Мазић, Србија
 2. „СТОТИНУ ЧАРОЛИЈА“, Александра Хорват, Мађарска
 3. „ПЕСНИК“, Валентина Мец, Босна и Херцеговина
 4. „ПЛАВА ЗВЕЗДА“, Ива Вукас, Србија
 5. „ВРЕМЕ ЈЕ ЗА БРАЊЕ ЗВЕЗДА“, Теодора Станковић, Србија
 6. „ПОСТОЈИМ ДА ВОЛИМ“, Неђица Мијајловић, Босна и Херцеговина
 7. „ДУША ЖЕЉНА СВЕТЛА“ Марија Магиљнаја, Белорусије
 8. „ФЕРАРИ“, Дарија Поздеева, Русија
 9. „ХОЋУ ДА ВОЛИМ“, Бојана Срдановић, Србија
 10. „ГЛАС“, Кира Гоголадзе, Русија
 11. „КАД СВЕТ ЗОВЕ МЕ“, Тјаша Јакуп, Словенија
 12. „МУЗИКА У МЕНИ ИМА ДОМ“, Тамара Грујевска, Македонија

Током протеклих 15 фестивалских серијала компоноване су, написане, створене и отпеване 347 песама посебно за ту намену! Још је већи број деце учествовао на фестивалима, као интерпретатори песама или као чланови пратећих плесних група…

Фестивал су угостиле позоришне дворане Српског народног позоришта у Новом Саду, Новосадског позоришта, Студија М, Народног позоришта у Сомбору, Словачког народног позоришта у Бачком Петровцу, Културног центра Рума, Мала сала Спортско рекреативног центра „Војводина“ у Новом Саду (популарни „СПЕНС“), а последњих пар година је то била свечана позоришна сала Компаније НИС.

Ове године се ФЕСТИВАЛ одржава у новоотвореној  Градској концертној дворани.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here