Home Svaštara LAŽOMER – KAKO PREPOZNATI DA NEKO LAŽE?

LAŽOMER – KAKO PREPOZNATI DA NEKO LAŽE?

86
0

Kad neko laže, tkivo na nosu nabrekne i izaziva svrbež. To znači da grebanje ili trljanje nosa MOŽE biti signal da osoba ne govori istinu.

Od najmanjih nogu dete mora naučiti da mu istina, kakva god ona bila, neće doneti ništa ružno i da će mama i tata uvek biti na njegovoj strani. Zato je veoma važno da roditelji vode računa o tome šta i kako govore detetu, jer ono sve shvata ozbiljno.


Ukoliko često uhvatate svog mališana u ”izvrtanju istine”, nemojte dozvoliti da mu to pređe u naviku. Evo nekoliko načina na koje možete prepoznati da li vas dete laže:

* Analizirajte način na koji vas dete najčešće laže – da li to radi samo u određenim situacijama ili specifičnim trenucima? Pokušajte da saznate šta ga motiviše da laže.

* Budite uzor svom detetu i izbegavajte ”male, bele laži”.

* Učite dete kroz igru u kojoj će jasno biti podeljene uloge ”lažljivca” i ”istinoljupca”, a u kojoj će ”loš momak” snositi posledice za svoje ponašanje. Za to će vam biti potrebno dosta strpljenja, ali isplati se.

* Ne prihvatajte izgovore. Laž je neprihvatljiva!

* Deca treba da shvate da su svojim lažima nekom nanela štetu i, kada god je to moguće, treba da se izvinu zbog laganja.

* Kazne zbog laži treba da budu logične, smislene i, naravno, poučne.

* Dete MORA da zna da laž nikada nije prihvatljiva i da se neće tolerisati.

* Deca obično lažu da bi zadovoljila svoje roditeje ili vaspitače. Ipak, ona moraju naučiti da je ”vrednost” istine neuporedivo veća od štete koju učine lošim ponašanjem.

* Deca treba da učestvuju u ublažavanju posledica laži. Pitajte ih šta su spremna da urade da bi se iskupila za izgovorenu laž.

* Pokažite detetu da vas je uznemirilo njegovo ponašanje. Ipak, uvek mu jasno dajte do znanja da ga volite kao i pre učinjene greške, ali da je njegovo ponašanje ono zbog čega ste se rastužili i razočarali.

* Pohvalite mališana svaki put kada izgovori istinu! To se naročito odnosi na situacije u kojima bi radije slagao i izbegao odgovornost.

* Izbegavajte ”držanje lekcija” i iracionalne odluke tipa ”Ako me ponovo slažeš, nećeš moći da jedeš kolače!”, jer takve rečenice nisu logične i dete nikada neće shvatiti kakve veze imaju kolači s time što je ono (uglavnom nenamerno) uradilo.

* Nemojte zaboraviti da SVA deca moraju osetiti roditeljsku ljubav i brigu. Takođe, morate biti svesni da je detetu bilo potrebno dosta vremena da savlada veštinu laganja, izvrtanja ili preuveličavanja istine i da će vam, zbog toga, biti potrebno isto toliko vremena, truda, strpljenja i doslednosti da mu pomognete da se promeni.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here