Home Predstavljamo КРЕАТИВНА РАДИОНИЦА „ПИНОКИО“, ВАЉЕВО – НАШ ПИНОКИО, ДВАДЕСЕТ ГОДИНА СТВАРАЛАШТВА

КРЕАТИВНА РАДИОНИЦА „ПИНОКИО“, ВАЉЕВО – НАШ ПИНОКИО, ДВАДЕСЕТ ГОДИНА СТВАРАЛАШТВА

203
0

Од 2000. године  у Ваљеву постоји хуманитарно Удружење “Анђели чувари“ у чијем склопу је основана и Кративна радионица “Пинокио“. Оснивачи удружења су мастер васпитач Весна Лазић и доктор педагошких наука Мирјана Јовановић. Креативна радионица “Пинокио“ се бавила креативним васпитним радом са децом од 2 – 5  година старости. Посебно су биле значајне ликовне радионице. Велики број деце која су похађала креативне радионице били су из дефицијентних породица.

Циљ оснивања радионица је да се тим стручњака на квалитетан начин бави васпитањем и образовањем деце, да деца препознају своја права, али и обавезе које произилазе из тих права, да негују хуман однос међу половима и да се поштују и уважавају различитости међу децом без обзира на њихово социјално порекло, породични статус и здравствено стање. Најзначајнији сегменти рада са децом су усмерени на очување и заштиту здравља, подстицање развоја дечијих способности, развијање позитивних црта личности и самосталности у раду. Значајно место како у прошлости тако и данас заузима корективно педагошки рад са децом која испољавају тешкоће у развоју и напредовању.

Креативна радионица “Пинокио“ за кратко време прерасла је у Вртић “Пинокио“ који је пре пет година званично постао део (издвојена јединица) Предшколске установе “Милица Ножица“.

Овај вртић осмишљава и реализује бројне пројекте: Дечија кућа, Пут у средиште игре, Ако их волимо, онда им помозимо, Победимо дрогу кроз игру, спорт и разоноду, Десет корака за безбедније детињство, Вртић без насиља, Деца су наше највеће благо, учинимо нешто за њих, Обезбедимо деци срећно и безбрижно детињство игром до саобраћајне културе, Возић Жељић, Зрачак наде за старе и младе, Мој Пинокио у инклузивном дечијем вртићу…

Пројекат који најдуже траје је “Новогодишња бајка“. Сваке године 28. децембра у Центру за културу у Ваљеву, деца из вртића “Пинокио“ изводе новогодишње представе које припремају дуго и темељно. Васпитачи су носиоци пројекта, пишу сценарије, припремају сценографију, осмишљавају костиме, музичке кореографије… У припремање представа поред васпитача укључени су и родитељи деце. Свака Новогодишња бајка представља прави спектакл који жељно очекују деца из ваљевских вртића и школа. После поклон представе следи још један спектакл. “Анђели чувари“ поделе преко 1.000 новогодишњих пакетића деци, чија је радост неизмерна.

Поред новогодишњих изводе и друге представе  чији су мотиви разноврсни: љубав, неговање традиције и породичних вредности, разијање толеранције, хуманог односа међу људима, еколошке свести, бриге о здрављу…

У оквиру највеће ваљевске манифестације под назовом  „Тешњарске вечери“ на малој сцени “Пинокија“ свако вече се одржавају дечије представе. Пинокијевци су много пута освајали награде на Змајевим дечјим играма, а радо су виђени гости на многим значајним манифестацијама широм Србије.

Као плод дугогодишњег драмског стваралаштва недавно су објавили књигу “Наш Пинокио“ – 20 година  дечјег драмског стваралаштва, коју је приредила мс Весна Лазић. Књига представља збирку драмских текстова насталих из пера васпитача у којима се преплићу реалност и машта, савремено и традиционално. Циљ је да се промовише и унапређује дечије драмско стваралаштво.

Промоција књиге је одржана у сали Музичке школе “Живорад Грбић“ пред многобројном публиком. О књизи су говорили мр Јованка Божић, рецензент књиге др Мирјана Јовановић, Луција Тасић учитељица и дечији писац. Поздравну реч директорке библиотеке Виолете Милошевић прочитала је библиотекарка Маријана Тимотић.

Град Ваљево је највећим делом финасирао штампање књиге “Наш Пинокио“ препознавши њен значај.

Када се удруже креативни васпитачи ништа није немогуће.

Луција Тасић

SAŠA BOOKS

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here