Home Info KRAGUJEVAČKI ĐACI IZABRALI NAJBOLJE NASTAVNIKE

KRAGUJEVAČKI ĐACI IZABRALI NAJBOLJE NASTAVNIKE

119
0

Šestoro kragujevačkih prosvetara dobilo je priznanje za najboljeg nastavnika. Na to priznanje su najviše ponosni, kažu, jer su im ga dodelili učenici.

U Prvoj kragujevačkoj gimnaziji šestoro prosvetnih radnika ponelo je plakete “Profesor Kosta Vujić”. Njih su izabrala deca iz osnovnih škola u kojim predaju.

Prvi dobitnici ovog priznanja su Zorica Mihajlović iz OŠ “Mirko Jovanović”, Bojana Tubić iz OŠ “Dragiša Luković Španac”, Marina Andrić iz OŠ “19. oktobar”, Jelena Jevtović iz OŠ “Sveti Sava”, Jasmina Popović iz OŠ “Treći kragujevački bataljon” i Goran Zuber iz OŠ “Prota Stevan Popović”. Nagrađeno je i 12 đaka čiji su radovi odabrani na literarnom konkursu “Kako zamišljam idealnog nastavnika”.

Bojana Tubić, nastavnica srpskog jezika i književnosti, u OŠ “Dragiša Luković Španac” radi tek od septembra, ali je po izboru dece najomiljenija.

– Deca znaju šta je pravednost. Poštuju i kada se nekada zaseče, ali i kada se popusti… Njihov sud je nepogrešiv. Kad vide da su svi isti i da važe ista pravila, oni vas cene, poštuju – kaže ona.

Priznanja od srca, koje se dodeljuju prvi put, dobila su tri nastavnika srpskog jezika i po jedan nastavnik informatike, istorije i engleskog.

Petar Stefanović, profesor u penziji i idejni tvorac ovog priznanja, kaže da “ovakvim projektom učenici razvijaju sposobnosti za prepoznavanje pravih životnih vrednosti”.

– Svi koji su uključeni u ovu akciju brane sistem vrednosti našeg društva i ugled prosvetnih radnika. Učenici su najbitniji, i mi smo ti koji ih, pored porodice, vaspitavamo, učimo životu i prenosimo svoje ličnosti na njih. Zato je važno da im, pored znanja, prenesemo i ono što nas čini ljudima – kaže Stefanović.

Počasni gost na svečanosti, koju je podržalo i Ministarstvo prosvete, bio je Mihajlo Ćulum, profesor u penziji.

– Dobio sam Svetosavsku nagradu na predlog učenika i roditelja 2010, dok sam radio u Prvoj beogradskoj gimnaziji. Dobijao sam puno nagrada, ali je za profesora najbitnije da bude pošten prema deci i roditeljima. Ne sme da daje samo petice, nego da nema protekcije i miljenika. Da bude čovek pre svega, da zna i decu i roditelje. Da ste dobar profesor zna se kad vam se na ulici javljaju bivši đaci. Tada je srce puno – kaže on.

Izvor: Blic.rs

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here