Home Bajke i priče KORMORAN – Ezopova basna

KORMORAN – Ezopova basna

78
0
Pixabay License

Nije bilo ni jedne vode u susedstvu koju kormoran nije obišao i iz koje nije ribu jeo. Bio je pravi morski orao. Ali, vreme je prolazilo i kormoran je toliko ostario da više nije bio u stanju da lovi. Vid mu je oslabio, kljun otupeo; jedino što je mogao očekivati bili su dani gladovanja.

Ali – nužda i gvožđe lomi, a od glupaka stvara mudraca – kaže poslovica.

Ugleda kormoran jednog raka koji je šetao natraške, kako to rakovi obično čine, pa ga pozva i reče: – Čuj prijatelju, budi dobar i objavi čitavom ribljem svetu da se na vreme skloni, jer će ova bara uskoro presušiti.

Rak tako i objavi, a zabrinute ribe dođoše kormoranu i zatražiše savet: – Reci nam šta da radimo, mudri starče.

– Ne brinite, – odgovori kormoran – ja ću vam pomoći. Jednu po jednu, sve ću vas preneti u novi stan. U novom prebivalištu bićete zaklonjene i od sunčevog sjaja i od svetla.

Ribi nisu pokazale naročitu inteligenciju. Pristale su. Jednu po jednu kormoran ih je odnosio u svom kljunu i, pošto bi se udaljio, sladio se njihovim ukusnim mesom.

 Kasno se prevareni nauče da ne treba verovati moćnima. A moćni, iako se često pretvaraju da su skromni, u malima vide samo žrtve i u većini slučajeva čine isto što i kormoran.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here