Home Bajke i priče КО СТАНУЈЕ У ЛОПТИ? – Драган Лукић

КО СТАНУЈЕ У ЛОПТИ? – Драган Лукић

359
0

Стварно, ко станује у лопти, у тој округлој и веселој кући? Можда у лопти сањају виле, можда патуљци, а можда мађионичари? У лопти можда станују виле, али виле нико није видео ни у шуми, а камоли у лопти. Ни у највећој лопти људи не могу да станују, али патуљци могу. У лопти, вероватно, живе мађионичари. Они могу у све и свашта да се претворе и свуда и на сваком месту да постоје, па и у лопти.
Можда….можда, али ко, стварно, станује у лопти?
У лопти станује…..станује….станује….један бели, сасвим бели зец. Зато лопта скакуће. И у лопти станује….станује….станује….једна бела птица. Зато лопта лети. И у лопти станује још један точак. Зато се лопта котрља. Кад зец, птица и точак спавју у својој округлој кући без врата и прозора, онда лопта мирује. Становници лопте се добро слажу. Посвађају се само онда кад се у њихов живот умешају ноге. О томе постоји и ова прича:
Спава зец у лопти и спава птица у лопти и спава точак у лопти и лопта на зеленом игралишту мирује. Онда до лопте дотрче две ноге и лева шутне лопту. Точак се пробуди, почне да се котрља и да виче:
-Зеко, зашто ме гураш?Хоћу да спавам.
Онда десна нога удари лопту, а зец се пробуди и лопта почне да скакуће по игралишту. Зец тада завиче:
-Птицо, зашто ме будиш? Хоћу да спавам.
Тада опет лева нога удари лопту, пробуди се птица и лопта полети увис. Тада птица зацвркуће:
-Точкићу, точкићу, засто ме будиш? Хоћу да спавам. Точак одговори да никога није пробудио и тако настане свађа у лопти измеђ зеца, точка и птице.
И знате ли шта онда бива са лоптом? Тада сваки становник лопте вуче на своју страну и лопта се час котрља, час скакуће, а час лети.
Играчи кажу да је најбоље започети утакмицу онда кад се у лопти свађу точак , зец и птица…
На лопти немојте правити врата – кроз врата ће одлетети птица, одскакутаће зец и откотрљаће се точак.

Photo by Karsten Winegeart on Unsplash

SAŠA BOOKS

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here