Home Poznati KO JE BIO HANS KRISTIJAN ANDERSEN?

KO JE BIO HANS KRISTIJAN ANDERSEN?

594
0

Hans Kristijan Andersen je bio danski pisac, nadaleko poznat po svojim bajkama za decu, od kojih su najpoznatije “Mala sirena”, “Ružno pače” i “Princeza na zrnu graška”. Rođen je u Odenseu, u Danskoj, 2. aprila 1805. godne.

Iako njegova porodica nije bila naročito imućna, mladi Hans Kristijan se školovao u najprestižnijim školama. Ove okolnosti kasnije su podstakle glasine o tome kako je Andersen bio kraljevske krvi.

Godine 1819. Adersen je otputovao u Kopenhagen kako bi radio kao glumac. Nakon nekog vremena, vratio se školovanju, imajući uz sebe zaštitnika Džonasa Kolina. Otprilike u ovo vreme je i počeo da piše, a Kolin ga je podržavao. Za svoja dela prvi put dobio je priznanje 1829. godine zahvaljujući kratkoj priči “Put peške od Holmenskog kanala do istorijskog kraja Amagera“. Posle toga objavio je dramu, knjigu poezije i putopis. Kao mladi pisac pun potencijala, stekao je kraljevu naklonost, a kralj mu je dozvolio da putuje Evropom i usavršava svoje pisanje. Roman koji je napisao u Italiji, “Improvizator“, objavljen je 1835. godine. Iste godine Andersen je počeo da piše bajke.

Uprkos uspehu koji je ostvario pišući do tad, Andersen prvobitno nije privukao pažnju svojim pričama za decu. Međutim, kritičari i čitaoci prevideli su priče koje su danas klasici, “Mala sirena“, “Carevo novo odelo“, “Palčica“, “Snežna kraljica” i “Devojčica sa šibicama“. Godine 1845. engleski prevodioci Andersenovih priča i bajki uspeli su da privuku pažnju strane publike. Andersen je sklopio prijateljstvo sa hvaljenim britanskim romanopiscem, Čarlsom Dikensom, koga je posetio 1847. godine i još jednom deceniju kasnije.


Andersenove bajke postale su klasici engleskog jezika i imale snažan uticaj na buduće britanske autore književnosti za decu. Vremenom, skandinavska publika otkrila je njegove priče, kao i publika u Americi i Aziji. U Šangaju je 2006. godine otvoren zabavni park inspirisan njegovim pričama. Njegove bajke doživele su brojne filmske i animacijske adaptacije. Najpopularnija je sigurno adaptacija “Male sirene” koju je napravio studio Dizni.

Andersen je 1872. godine zadobio tešku povredu nakon što je pao s kreveta u svom domu u Kopenhagenu. Svoju poslednju zbirku priča izdao je iste godine. Otprilike u ovo vreme, pokazivao je simptome raka jetre, koji mu je nešto kasnije oduzeo život. Danska vlada počela je da obeležava komemoraciju njegovih radova pre nego što je preminuo. Planovi su bili da se podigne statua pisca, koja će predstavljati nacionalno blago. Hans Kristijan Andersen preminuo je 4. avgusta 1875. godine u Kopenhagenu.

 

www.kerefeke.org.rs

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here