Home Svaštara KAKVE SU BILE OSNOVNE ŠKOLE U NOVOM SADU POČETKOM 20. VEKA, KADA...

KAKVE SU BILE OSNOVNE ŠKOLE U NOVOM SADU POČETKOM 20. VEKA, KADA SE DISCIPLINA “UTERIVALA” PRUTOM – Ilija Tucić

103
0

Još od vremena Marije Terezije, u čitavoj Monarhiji škole su bile veroispovedne. Naravno da Novi Sad nije mogao biti nikakav izuzetak. U 20. vek grad je ušao sa samo dve državne škole, Građanskom i Trgovačkom školom. Svaka veroispovedna opština izdržavala je svoje osnovne škole. Po pravilu, nalazile su se pored crkava. Tako su se i nazivale. Pravoslavna deca išla su u Nikolajevsku, Jovanovsku i Almašku školu. Rimokatolici su za mušku decu imali školu u Porti i kod Crkve Svetog Roka. Devojčice su išle u školu koju su vodile opatice u samostanu u Njegoševoj ulici, gde je sada Muzička škola.

Evangelisti su imali školu u sadašnjoj ulici Vuka Karadžića, pri crkvi koju volimo da zovemo „slovačka“. Deca čiji su roditelji bili reformati, išla su svakodnevno u zgradu koja se nalazila uz crkvu s vitlejemskom zvezdom na vrhu, u ulici Pap Pavla (zvezda koju Novosađani, bez imalo zle namere, u žargonu često nazivaju „buzdovanom“). Pretpostavljate, naravno, da su mali Rusini učitelja slušali pri svojoj crkvi u Subotićevoj. Jevrejska osnovna škola bila je pored sinagoge u Futoškoj.

Ostao je podatak da je na prelazu dva veka Novi Sad imao 12 osnovnih škola s ukupno 38 odeljenja. U školu se išlo četiri godine. Peti i šesti razred imala je samo srpska crkvena opština. Samo izuzetni đaci, i oni od imućnijih roditelja, nastavljali bi školovanje.

Ali ni to nije sve. Škole su imale muška i ženska odeljenja. Tako razdvojena, deca su dobijala bukvar i tablicu na kojoj su visili olovka i sunđer. Disciplina se uterivala prutom. Kažu da se najbolje pokazao „leskovac“, jer je ovo drvo imalo svojstvo da u strogoj učiteljskoj ruci „švićne“ baš kako treba.

A pazite… sve ovo zbivalo se u vreme kada su se rodile babe i dedovi generacije kojoj pripadam. Što bi se reklo, koliko juče – a po opisu nam se čini silnim vekovima daleko.

Zato, deco draga, izjutra ustanite na prvo zvono sata. I s radošću, uz obavezan osmeh, krenite u školu. Verujte na reč, ne znate koliko ste blagosloveni!

I naravno, ne zaboravite da u školu ponesete osećaj zahvalnosti svojim roditeljima, i onima pre njih.

Jer istorija je išla, i do vas stigla, po njihovim stopama.

Ilija Tucić

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here