Home Svaštara KAKO SMIRITI DETE KOJE VRIŠTI? MAJKA NA IVICI SNAGA TRAŽILA SAVET, EVO...

KAKO SMIRITI DETE KOJE VRIŠTI? MAJKA NA IVICI SNAGA TRAŽILA SAVET, EVO ŠTA KAŽU DRUGI…

305
0
Pixabay License

Izlivi besa ili tantrumi su faza kroz koju prolazi gotovo svako dete između 1. i 3. godine. Svaki roditelj će se složiti da su izlivi besa kod dece zaista neugodni. Događaju se kad ih niko ne očekuje, često bez normalnog povoda.

Jedna majka više ne zna kako se nositi s tantrumima svoje kćeri pa je odlučila da savet potraži na sajtu „Reddit“.

„Kako smiriti dete koje vrišti? Danas je bio ludi dan, inače imamo svakodnevne ispade, ali danas ih je bilo pet od jutra i svaki gori i žešći od prethodnog. Za vreme poslednjeg je jadna zaspala od iscrpljenosti. Ne mogu je više gledati da se toliko muči i ljuti“, napisala je.

Pojašnjava da joj devojčica nije prvo dete, kao i da su starija deca proživljavala isto, ali ne tolikim intenzitetom.

„Njeni ispadi su kao scena iz „Egzorcista“. Svima naređuje i čim je neko od starije braće ne posluša – gotovo – trans, vrištanje, bacanje, ali najgore je što se ne može smiriti nikako, već jedino može da plače, a pod plakati mislim vrištati po sat vremena i čekati da svi urade ono šta ona hoće“, navodi.

Poslednji ispad se dogodio u trambolini u koju je devojčica počela da unosi metalne didaktičke igračke.

„Objašnjavam uporno da je to opasno, da se s tim može igrati van tramboline, ali ona je uporna i skoro celi sat je vrištala i na kraju zaspala. Kako se postaviti? Starijima užasno smeta njeno ponašanje, više ne žele da idu nigde zbog nje, a ja sam na rubu snage“, zaključila je pa dobila nekoliko odgovora drugih roditelja.

„Prvo, tantrumi su normalni. Proživljava ih svako dete, samo ne u istom obimu.

Drugo, tantrumi su faza, što znači da će proći.

Treće, tantrumi se pojavljuju od oko prve godine do oko treće godine, nemaju veze s odgojem i razmaženošću, nego s činjenicom da dete uči da kontroliše emocije. Nismo s tim rođeni i deca uče po modelu (roditelja, okoline) koji su primereni načini za nošenje s emocijama. Najbolje što možeš da uradiš je ignorisati tantrum. Ako dođe napad agresije, čekaj da se smiri. Bilo bi dobro da ima neki kutak kod kuće u koji može da ode da bude sama, s jastucima na kojima može da iskali bes. Nikada ne popuštati tantrumima jer tako dete uči da će idući put dobiti šta želi ako vrišti i baca se po podu“, detaljno je obrazložila jedna osoba.

„Ne možeš se objašnjavati s detetom od 3 godine. Reci NE i uzmi igračke“, kratka je druga.

„Nekada se to rešavalo batinama, ako ispadi besa dolaze samo kad nije po njegovom, onda je to faza i najgore što možete da uradite je da popustite. Ja sam znala da oteram klinca u sobu, zatvorim vrata i pustim ga da divlja dok se ne izduva“, predlaže treća.

„Sudeći prema opisu, tvoje dete šefuje i teroriše celu porodicu, već sad s tri godine. Šta će biti kad bude starija i porastu joj apetiti? Kupovaćete joj šta god poželi da ne vrišti? Tvoje dete se ne muči jer si joj rekao/la ne, vrišti jer je naučila da takvim ponašanjem dobija šta želi svaki put. Ti si odrasla osoba/roditelj i moraš se postaviti kao autoritet. Ne znači ne i gotovo. Nema rasprave ni popuštanja. Pohvali je kad je dobra, ali divljanje i ispadi se moraju sankcionisati“, smatra četvrta.

„Derište ste odgojili, sada se morate nositi s tim osim ako vam nije u cilju ostaviti je da odraste u nefunkcionalnu osobu“, oštra je peta.

Bilo je i onih koji su joj savetovali da potraži stručnu pomoć, dok su drugi predložili da dete upiše na neki sport na kojem će se moći izduvati i izbaciti višak energije.

https://www.index.hr/mame/clanak/kako-smiriti-vristece-dijete-majka-na-rubu-snaga-trazila-savjet-evo-sto-kazu-drugi/2374983.aspx

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here