Home Svaštara KAKO SE DECA U ŠVAJCARSKOJ UČE DEMOKRATIJI VEĆ U VRTIĆU

KAKO SE DECA U ŠVAJCARSKOJ UČE DEMOKRATIJI VEĆ U VRTIĆU

255
0

Umesto da se igraju Lego kockicama, desetine predškolske dece u Švajcarskoj odmalena se uče demokratiji. „Građanski projekt“ zamisao je tri privatne predškolske ustanove u Lozani kojom dečicu žele da pripreme za učestvovanje u poznatoj švajcarskoj direktnoj demokratiji i referendumima o širokom nizu pitanja svakih nekoliko meseci.

„Ideja je da deca uče o demokratiji“, rekao je Olivie Delamadelajn, vođa grupe „Educalis“ koja upravlja predškolskim ustanovama. „Mislimo da je važno naučiti prave reflekse od ranog doba“, dodao je. Educalisov projekat nije prvi takve vrste u Švajcarskoj, ali se ističe po “mladosti“ njegovih učesnika.

Jednom nedeljno tridesetak četvorogodišnjaka iz tri predškolske ustanove odlaze u svoje „selo“ u šumskom predelu predgrađa Lozane. Neka deca igraju uloge poput načelnika sela, policajca ili medicinske sestre.

„Oni to shvataju vrlo ozbiljno“, kaže Demadelajn i pokazuje na jednu “medicinarku“ koja je pojurila u pomoć uplakanom dečaku koji je licem pao u sneg.

JAVNO ILI TAJNO

Dani rezervisani za boravak na selu provode se tamo bez obzira na vreme. Obučeni u živopisne kombinezone za sneg, čekaju veliki dan – referendum.

Eva L’Eplatenie, jedna od vaspitačica, stoji iza stola s biračkim kutijama i pokazuje na belu seosku zastavu ukrašenu velikim slovom E, koja leprša na vetru iza nje.    „To je naša nova zastava“, kaže, deca su je u decembru izabrala kao jednu od dve ponuđene opcije.

Kao i tada, i ovaj put su mališani poštom dobili koverat s glasačkim materijalom kakav dobijaju i odrasli pre svakog referenduma. Ovaj put su ih pitali kako žele da nastave s budućim izjašnjavanjima, tajnim glasanjem ili dizanjem ruku. Deca su listić ispunila kod kuće i stavila ga u koverat, a u selu ga uz nadzor dve devojčice, “seoske načelnice“, ubacuju u biračku kutiju.

SLEDEĆI REFERENDUM – SPAVANJAC, DA ILI NE?

Nakon toga petoro dece, “biračka komisija“, uz troje odraslih odlaze u malo sklonište koje im inače služi za obedovanje, a sada glumi kancelariju za prebrojavanje glasova.

L’Eplatenie im objašnjava kako da otvore svaku kovertu i slože glasove na dve gomile. Potom ih pažljivo izbroje: 19 glasova za dizanje ruku, a 17 za nastavak tajnog glasanja.

„Dizanje ruku je pobedilo“, objavila je devojčica Lajla ostalima.

Deo dece je izgledao razočarano što njihova opcija nije pobedila, ali L’Eplatenie objašnjava da je pomoć da prebrode frustraciju deo vežbe.

Sledeći referendum biće za nekoliko meseci i biće vrlo važan. Decu će pitati o popodnevnom spavanju, koliko će trajati i da li mora da bude obavezno. Ideja je, kažu začetnici projekta, da deca vide kako glasanje utiče na njihov svakodnevni život i kako mogu postati faktor u njemu.

https://pressfrom.info/au/news/world/-334142-for-the-little-swiss-democracy-is-child-s-play.ht

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here