Home Svaštara DETE I VREME

DETE I VREME

96
0

KAKO RAZVITI DETETOV OSEĆAJ ZA VREME?

Kad kažete malom detetu, “doći ću po tebe u vrtić u četiri popodne”, verovatno mu to neće puno značiti, jer je vreme za jednog trogodišnjaka vrlo relativan pojam. Mala deca barataju samo s “ovde” i “sada”, a tek kad krenu u školu počinju razumevati pojmove prošlosti i budućnosti.

U dobu od tri godine dete će biti sposobno govoriti o prošlom, sadašnjem i budućem vremenu i znaće koliko ima godina. U petoj će biti svesno dana u nedeljo, u šestoj će znati godišnja doba, a u sedmoj godini života biće sposobno da kaže koliko je sati.

Deca postaju svesna sleda redovnih događaja kad iskuse rutinu. Dete razume da ustaje, doručkuje, ide u vrtić, vraća se kući na ručak itd., do kraja dana dok ne ode na spavanje. Dnevnu rutinu možete iskoristiti za uvođenje vokabulara za vreme koristeći reči poput jutro, poslepodne, vreme za spavanje, pre, posle, tada, sada.

Predškolci povezuju vreme s određenim dnevnim događajima, kao što je “vreme je za pranje zuba” ili “vreme je za spavanje”, a ne uz vreme koje pokazuje sat, 11 sati ili 5 sati. Preporuča se da na tom stepenu dete počne povezivati određene događaje s vremenom koje pokazuje sat. Na primer, “sada je devet sati, vreme je da kreneš na spavanje” i “iz vrtića dolaziš u pet sati.” Decu se mogu upoznati i s kontrolnim satom koji nas upozorava da je nešto zaovršeno, kuhinjski sat zazvoni kad je kolač gotov i treba ga izvaditi iz rerne.

Kad dete shvati da se svakodnevne životne aktivnosti odvijaju u određenim vremenskim razmacima, možete s njim početi razgovarati o prošlim događajima – šta je radilo tog jutra u vrtiću, kuda ste ga vodili prošli vikend, šta ste mu kupili juče u prodavnici. Ponekad je dobro uzeti slike (ili filmove) ili nacrtati sliku (koja prikazuje rođendansku zabavu od prošle nedelje) čime se ti prošli događaji detetu bolje približe.

Dete može početi da govori i o budućim događajima ili ih predviđa, na primer približavanje četvrtog rođendana, izleta ili praznika. Opišite detetu šta će se događati na rođendanskoj proslavi – ko će doći, kakvu ćete hranu pripremiti, koje igre će se igrati, to će vam naime pomoći da postupno uvedete vokabular koji se odnosi na opis budućih događaja. Upotrebite reči kao što su sutra, uskoro, sledeća nedelja, sledeći mesec. Ponekad je korisno odbrojavati dane do posebnog događaja; uzmite jednostavni kalendar i na njemu označite koliko je dana preostalo do željenog događaja.

http://klinfo.rtl.hr

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here