Home Poznati KAKO JE NASTAO NAJPOZNATIJI OSMEH NA SVETU?

KAKO JE NASTAO NAJPOZNATIJI OSMEH NA SVETU?

91
0

U doba pametnih telefona, jedna od najprepozatljivih slika je SMAJLI – naravno, zbog „emotikona“ koje svi koristimo u dopisivanju.

Harvi Ros Bol, suvlasnik firme za oglašavanje i odnose sa javnošću u Vorčesteru, Masačusets, osmislio je „smajli“ 1963. godine.

Državna kompanija za uzajamno osiguranje života iz Vorčestera kupila je preduzeće iz Ohaja i suočila se sa lošom voljom i raspoloženjem zaposlenih. Dakle, angažovali su Harvi Bola kao slobodnog umetnika, da smisli sliku kako bi povećali motivaciju i podigli raspoloženje radnika.

YOUTUBE PRINTSCREEN

Ono što je Harvi Bol stvorio bilo je nasmejano lice, koje je smislio za manje od 10 minuta za svog klijenta, koji je za kreaciju platio 45 dolara. Rešenje je bilo jednostavno, ali je donelo je osmehe rukovodiocima.

Nadalje, 1970. godine firma „Bernard and Slogan Murray Spain“ dodali su frazu „Želimo vam lep dan“ na sliku smajlija, a fraza je kasnije promenjena u „Lep dan“, i postala zaštićena autorskim pravom. Do kraja godine su uspešno prodali više od 50 miliona dugmića sa likom smajlija. Uprkos priznanju Harvijevog, ova firma je javno uzela zasluge za sliku 1971. godine kada su se pojavili u televizijskoj emisiji „Šta je moja linija“.

Francuski novinar Franklin Loufrani je 1972. godine postao prva osoba koja je registrovala sliku smajlija za komercijalnu upotrebu kada je počeo da je koristi kako bi ukazao na retke primere dobrih vesti u novinama „France Soir“. On je pokrenuo kompaniju „Smiley“ za prodaju majici za smajlijima. Godine 1996. Loufranov sin Nikolas preuzeo je porodični posao i pretvorio ga u carstvo.

Počev od 1996. godine, lanac marketa Volmart počeo je koristiti smajlije u prodavnicama, a kasnije i u TV oglasima. Potom su pokušali da zatraže vlasništvo nad dizajnom. Pravna bitka trajala je 10 godina i koštala je obe kompanije milione dolara. Dogovor je postignut van suda 2007. godine, ali njegovi uslovi ostaju neobjavljeni.

Ni Harvi Bol, kao autor, ni kompanija koja je naručila najčuvenijeg smajlija nije tražila zaštitu autorskih prava. Harvi Bol je umro 2001. godine, a 1999. godine je osnovao „World smile organisation“, fond koji se bavi dobrotvornim radom za pomoć deci.

Harvi Ros Bol je rođen 10. jula 1921., a umro je 12. aprila 2001. u Vorčesteru.

PROČITAJTE NA SAJTU „DON’T“: MOĆNE ŽENE – SOFIJA LOREN

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here