Home Svaštara KAKO DECA NAUČE DA LAŽU?

KAKO DECA NAUČE DA LAŽU?

194
0

Da li znate da vaše dete podsvesno obraća pažnju na svaku vašu reč? Čak i najmanja laž koju izgovorite (makar i zbog dobrobiti deteta) može da utiče na to da će vaše dete danas-sutra vas slagati.

Deca prate pokrete i ponašanja svojih roditelja i oni su im uzor, pa na taj način formiraju svoju ličnost.

Iako ste kao roditelj ubeđeni da je laganje ponekad opravdano, često u situacijama kada ne želite da svoje dete opterećujete nepotrebnim stvarima, vi u stvari ne činite dobro za vaše dete.

 

 

Dete usvajama pojedine dobre ili loše strane. Tako i laganje uči od roditelja. Počinjemo da učimo još kao sasvim mali. Kada roditelji počnu da lažu, mi se navikavamo na laž, a to se odražava na našu ličnost. Kada nam otac ili majka izgovore čak i najmanju laž, mi se navikavamo na laganje, a da to nismo ni primetili.
Osoba koja može imati empatiju prema potrebama drugih ljudi, kao što ima prema svojima, koja ima formiranu ličnost, ili neće lagati ili su to laži koje ne mogu u velikoj meri da naude drugima. Ako je osoba sebična i misli samo na sebe, njene laži su mnogo štetnije.

Mlađa deca često ne razlikuju sopstvenu fantaziju od realnosti. Mešaju im se likovi crtanih junaka i njihovih želja i potreba. Na uzrastu od 4-5 godina mogu biti sigurna da su videla vanzemaljce ili da su išla u neke nepoznate svetove. Takvim lažima ne treba pridavati neki poseban značaj, osim diskretno ukazati na realnost nasuprot fantaziji. Uostalom, „bujnu maštu”iskoristite kreativno!

Laganje vršnjaka

Deca školskog uzrasta najčešće lažu da bi se zaštitila ili hvalila pred drugima. U osnovi toga je jaka potreba da im se drugi dive i da ih vole.U jednom trenutku poveruju da su svemogući i da mogu da prikažu svet, a i sebe, onakvim kakvim bi voleli da bude.

Ponekad je razlog laganju ispitivanje reakcija okoline, zbog puke radoznalosti da li će njihova laž proći ili ne i to nekažnjeno.

Ne zaboravite da deca vole da se pokazuju pred drugima i preuveličavaju svoje uspehe, kako bi bila u centru pažnje.

Problem nastaje kada drugari otkriju laž. Tada, iz sopstvene zatvorene priče treba izaći i srušiti zidove ka istini, što nije ni malo lak posao.

Kako pomoći detetu, ukoliko ste primetili da laže svoje drugare?

Predložite mu da sve okrene na šalu i priupita drugare:”Zar ste mi zaista poverovali?”.

Bilo bi pametno iskoristiti maštu za pisanje zanimljivih pustolovina junaka, pa bi talenat za izmišljotine došao na pravo mesto, čak i bio nagrađen!

 

Deca školskog uzrasta mogu da lažu roditelje.

Zašto?

da bi izbegla obaveze („Nemam ništa za domaći…”)

da bi izbegla odgovornost za svoje postupke („Nisam udario druga…”, „Bio sam na golu, ništa nisam video…”)

da bi izbegla kaznu („Dobio sam peticu iz srpskog…”) iako nije. Preispitajte kakve su Vaše kazne! Sasvim je realno da bi, ukoliko su Vaše reakcije i kazne primerenije, dete manje lagalo Vas.

da Vas ne bi razočarala („Danas me je pohvalio trener, bila sam najbolja…”) iako se to nije desilo.

zato što ne žele da povrede osećanja drugih

zbog naglih reakcija roditelja ukoliko kaže istinu („Naravno da si dobio jedinicu kad nisi učio”, „Šta su dobili drugi…”, „Tako ti i treba…”) . Bolje je reći „ Svakome se to može dogoditi…” Šteta, znam da znaš srpski…”.

imitiraju roditelje koji su laganjem izbegli neku kaznu ili kritiku, a dete je to uvidelo

zato što su upala u šemu laži, jer osećaju da je laganje najlakši način da se izbore sa zahtevima roditelja, nastavnika ili drugara. Učestali obrazac laganja im postaje loša navika, koju treba menjati.

Podržite iskrenost kod deteta.Pohvalite ga kada Vam poveri nešto što je neprijatno, ili ukoliko je učinilo nešto pogrešno.

 

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here