Home Svaštara KAKO DA PROBUDITE ISTRAŽIVAČA U DETETU?

KAKO DA PROBUDITE ISTRAŽIVAČA U DETETU?

239
0

Tek je 9 ujutro, a vi ste već otpevali 10 pesmica, pročitali pet slikovnica, i pogledali tri crtana te vam jednostavno ponestaje ideja kako više da zabavitе svoje dete? Deca, kada im je sve servirano, nemaju potrebe da istražuju svet oko sebe i pronalaze zabavu, uočavaju nešto novo i zanimljivo jer ste vi tu pre svega da im potanko objasnite šta je šta.

Istraživača u detetu možete da probudite jednostavnim idejama.

Zato donosimo par saveta kako da probudite istraživača u detetu i podstaknete ga da se samo zaigra na neko vreme ili bar da ga zaokupirate istom igrom na duž vreme.

  1. TAKTILNA IGRA

Manju decu zabavite mnoštvom tkanina i predmeta različitih tekstura, od mekih do grubih i čupavih koje će moći samo da istražuje i ispipava. Za malo veću decu izvrsna taktilna igra je kutija peska u kojoj može da uči da prstima piše slova i brojeve.

  1. ŠPIJUNIRANJE

Deca vole da pokazuju ono što su pronašla i uočila, makar to bio kamenčić ili list, njima je otkriće koje žele da podele. Zato, bacite se na špijunažu zajedno, u šetnji proučavajte i sakupljajte zanimljive predmete, a kod kuće, prilikom čitanja slikovnica podstaknite dete da pronađe skrivene detalje, postavljajući mu konkretna pitanja. Na primer: “Gde je ptica na ovoj slici?” “Gde je oblak?” Tako ćete jednu slikovnicu ipak čitati duže od pet minuta.

  1. IGRANJE HRANOM

Mala deca još uvek otkrivaju ukuse i teksturu pojedine hrane. Zanimljivo im je da proučavaju tačkice na jagodi i šta će se dogoditi s bananom ako je zgnječe. Kalupe za mufine možete da im napunite s različitim komadićima hrane i pustiti ih da proučavaju boje, mirise, tvrdoću…

  1. POSMATRANJE

Nabavite dečiji dvogled ili napravite vlastiti uz pomoć malo selotejpa i rolnica toaletnog papira. Deci će biti isto dobar jer u suštini najveći je gušt posmatrati kroz njega, bez obzira uvećava li stvari. Ulogorite se na prozoru i istražujte okolinu.

  1. NABAVITE KREATIVNE SLIKOVNICE

Snabdejte se bojankama i slikovnicama s kreativnim zadacima (za veću decu) i nalepnicama. Bojenje je izvrstan način zabave i relaksacije, jednako kao i lepljenje nalepnica i savladavanje jednostavnih zadataka. Mozak radi, a vi stignete da se malo odmorite. I oduprite se porivu da sve obojite i rešite sami.

http://www.djecjaposla.com/kako-probuditi-istrazivaca-u-djetetu/

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here