Home Poznati JUNACI NAŠEG DETINJSTVA – GUSTAV

JUNACI NAŠEG DETINJSTVA – GUSTAV

905
0
Gustav je mađarski crtani film autora Jozefa Nepa koji je počeo da se snima 1961. godine, i doživeo je veliku popularnost.
Gustav je često namćor, ljubomoran, asocijalan ali pre svega smeten i komičan. Njemu se dešavaju različite nevolje koje su obavijene dozom humora, ali bez dijaloga umesto koga se može čuti samo Gustavovo mrmljanje iz nezadovoljstva.
Autori se bave univerzalnim problemima (ideali, ljubomora, samoljublje, zabrane…) u koje zapada, šiban nesporazumima, njihov junak. Gustav je veliko dete – naivno do gluposti, smotano do dirljivosti i neshvaćeno do krajnosti.
U njegovom baksuznom životu sve predugo stoji, a kad krene – ode naopako. Crtani film se često bavi njegovim kompleksima. Snishodljiv je, klanja se čak i mački, propušta sve ispred sebe, čini mu se da ga gaze kao crva… Čak i psihijatru ustupa mesto kraj sebe na kanabetu.
Prvi i jedini put u životu Gustavu se dive dok akrobatski ispija krigle piva i nemilice troši forinte. Ali, i ta gordost je kratkotrajna, pažnja lažna, a Gustav tek žrtva spletke. Gustav je apsurdni junak grada, okružen jakim simbolima (stepenice, semafori), britkom satirom i opakim poentama.
 https://www.youtube.com/watch?v=gSrVD53jOiQ
 
SAŠA BOOKS 
 
 
 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here