Home Svaštara IDEJE ZA ORGANIZACIJU DEČIJE SOBE IZ RUBRIKE „URADI SAM“

IDEJE ZA ORGANIZACIJU DEČIJE SOBE IZ RUBRIKE „URADI SAM“

128
0

Dečija soba je mesto gde deca provode veći deo svog vremena. Ona treba da bude ne samo lepa, već i dobro organizovana kako bi pružila dovoljno prostora za igru i kreativnost. Ukoliko želite da unapredite dečiju sobu na jednostavan način, u nastavku teksta pročitajte par saveta iz rubrike „uradi sam“ koji će vam pomoći da bolje organizujete prostor i ulepšate ga.

NAPRAVITE MALE STOLICE I STOLOVE

Ova ideja je savršena za sve roditelje koji žele da deci pruže sopstveni prostor za igru, crtanje i učenje. Male stolice i stolovi su veoma korisni jer deci omogućavaju da imaju svoj mali kutak gde mogu da se zabavljaju i istražuju svoju kreativnost. Pored toga, ovi komadi nameštaja mogu biti i veoma dekorativni i doprineti lepšem izgledu prostora.

Ovo je vrlo jednostavan projekat koji možete sami izvesti. Sve što vam je potrebno su odgovarajuće mašine i alati odličnog kvaliteta koji će vam biti saveznik pri radu, kao i malo vremena i truda. Kada su alati u pitanju, biće vam dovoljna jedna baterijska šrafilica, čekić, i gomila eksera. Od materijala možete koristiti drvene daske ili šperploče za izradu sedišta i površine stola, a zatim ih obojite u omiljene boje vašeg deteta. Dodajte nekoliko jarkih jastučića za sedenje i vaša mala stolica će izgledati šarmantno i udobno.

Ovi mali komadi nameštaja mogu se postaviti u bilo koji deo sobe – pored prozora, uz zid ili čak u sredini sobe. Vaše dete će imati svoj lični prostor gde može da se igra, uči ili čita omiljene knjige. Osim toga, ovi stolovi mogu biti veoma praktični jer deci pružaju prostor za organizovanje svojih igračaka, bojica i knjiga. Na taj način, dečija soba će biti mnogo urednija i organizovanija.

Napravljene stolice i stolovi mogu biti prilagođeni uzrastu vašeg deteta. Možete prilagoditi visinu stolice kako bi odgovarala detetovom rastu i udobnosti. Takođe, možete dodati i police ili ladice ispod stola kako bi se dodatno povećao prostor za odlaganje stvari.

Uz malo mašte i kreativnosti, ovi mali komadi nameštaja mogu postati pravi deo dečije sobe. Možete ih ukrasiti nalepnicama sa omiljenim crtanim junacima ili ih obojiti u veselim bojama koje će oduševiti vaše dete. Osim toga, ovi komadi nameštaja mogu biti i sjajan način da podstaknete dete da razvija svoju maštu i kreativnost.

UGRADITE NOVE POLICE I KUKE NA ZIDU SOBE

Prednost postavljanja novih polica je što će prostor biti bolje iskorišćen. Umesto da igračke i knjige zauzimaju prostor na podu ili drugim površinama, moći ćete da ih organizujete na policama, čime će prostor izgledati urednije i veći.

Kada se odlučite da sami napravite i postavite police, prva stvar koju treba da uradite je da odaberete odgovarajuću materijal ali i da odlučite kako će tačno vaše police izgledati. Važno odabrati one koje će najbolje odgovarati prostoru i potrebama vašeg deteta. Na primer, možete na jednostavan način napraviti police sa otvorenim delom za knjige i igračke koje će biti lako dostupne.

Dovoljno je da pronađete i jednu dasku odgovarajuće veličine koju možete sami vrlo lako ugraditi na zid. Možete je i ofarbati u željenu boju koja se slaže sa ostatkom sobe ili da skroz odudara i na taj način oplemeniti prostor.

Pre nego što počnete, važno je da se upoznate sa pravilima montaže i koristite odgovarajuće alate koji će vam pomoći u instalaciji da bi sve bilo stabilno.

Kada su police postavljene, možete početi sa organizacijom prostora. Razmislite o tome šta želite da stavite na police i kako želite da ih organizujete. Na primer, možete koristiti manje police za sitnije igračke, a veće police za knjige i veće predmete. Možete takođe koristiti korpe ili kutije za skladištenje i sortiranje stvari.

Još jedan koristan trik je postavljanje kuka na zidove za odlaganje odeće ili torbi. Umesto da odeću ostavljate na stolici ili bacate na pod, možete je jednostavno okačiti na zid. Ovo će olakšati detetu da samo pronađe svoju odeću i obuče se.

OBOJITE TAMNE ORMARE I POLICE VESELIM BOJAMA

Da biste uneli svežinu i radost u dečiju sobu, jedan od najjednostavnijih načina je da obojite tamne ormare i police veselim bojama, ili nacrtati nešto na njima. Ova promena će ne samo osvežiti prostor, već i vizuelno uvećati prostoriju, čineći je prijatnijom za boravak.

Kada je reč o odabiru boja, možete odabrati omiljenu boju vašeg deteta ili prosto iskoristiti bilo koju veselu boju koja će ulepšati prostor. Postoji nekoliko boja koje se često koriste u dečijim sobama zbog njihovog pozitivnog uticaja na raspoloženje i energiju deteta. Na primer, žuta je boja koja simbolizuje sreću i radost. Dodavanjem žute boje na ormare i police ćete uneti optimizam u prostoriju.

Zelena boja ima umirujući efekat i može pomoći u stvaranju harmonične atmosfere u sobi. Ne morate se voditi time da je plava boja za dečake, a roze za devojčice, iskoristite lepotu svih boja i ulepšajte prostor svog deteta.

Kada budete obojili ormare i police, primetićete kako prostor izgleda mnogo svetlije i prostranije. Tamne boje imaju tendenciju da „gutaju“ svetlost, dok svetle boje reflektuju svetlost i čine prostoriju svetlijom. Ovo je posebno važno u manjim dečijim sobama, gde svaki mali trik za vizuelno proširenje prostora može biti od velike pomoći.

Ako vam farbanje celih ormara deluje naporno, možete koristiti šablone i nacrtate različite elemente ili omiljene likove iz crtaća i tako ulepšate prostor.

NAPRAVITE KREATIVNE ORGANIZATORE

Sigurno ste se mnogo puta našli u situaciji kada dečija soba izgleda kao da je prošao tajfun. Igračke su razbacane po podu, a bojice su svuda. Kreativni organizatori će vam pomoći da bolje i lepše organizujete dečiju sobu.

Možete da napravite drvene kutije sa različitim pregradama za odlaganje sitnih igračaka, knjiga ili bojica. Sve sitnice će biti na svom mestu, a vi ćete uvek znati gde se šta nalazi. Drvene kutije možete napraviti sami, koristeći jednostavne materijale poput dasaka i eksera. Možete ih ofarbati u različite boje kako bi se uklopile sa dekorom sobe.

Napravite i zidne organizatore od tkanine za odlaganje knjiga ili časopisa. Oni su veoma praktični jer štede prostor, a istovremeno oplemenjuju prostor. Možete ih napraviti od šarene tkanine koja će privući pažnju vašeg deteta. Ovi organizatori se jednostavno kače na zid i mogu se koristiti za odlaganje knjiga, časopisa, slikovnica ili čak i plišanih igračaka.

Uključite u proces pravljenja i vaše dete i zajedno osmislite kako će izgledati organizatori i koje boje će biti. Ovo će podstaći kreativnost i razvijati motoričke veštine kod deteta. Takođe, dete će biti ponosno na svoj novi organizator i biće motivisano da održava red u sobi.

Uz ovih par ideja možete vrlo jednostavno poboljšati organizaciju i estetiku prostora. Iskoristite ove savete i učinite dečiju sobu još lepšom i funkcionalnijom. Podstaknite i dete da učestvuje u procesu kreiranja i uređivanja jer će mu to sigurno biti veoma zabavno. Ostalo je još samo da se upustite u ovu avanturu.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here