Home Predstavljamo EVROPA PARK – JEDAN OD NAJBOLJIH ZABAVNIH PARKOVA NA SVETU

EVROPA PARK – JEDAN OD NAJBOLJIH ZABAVNIH PARKOVA NA SVETU

227
0

„Evropa park“ u Rustu kraj Frajburga u Nemačkoj je najbolji zabavnim park u Evropi i trećim u svetu. Sa tom konstatacijom su se složili skoro svi eksperti, dok su ga nemački još početkom 90-ih godina proglasili za svoj najbolji zabavni park. Prostire se na površini od preko 80 hektara i u sezoni zapošljava preko 3.500 ljudi. Interesantno je i daje ovaj zabavni park jedini u privatnom vlasništvu u Nemačkoj, bez donacija pokrajinskih ili gradskih vlasti. Drže ga braća Roland i Jirgen Mak.

Sa radom su počeli 12. jula 1975. godine. Ideju je dao otac Franc, koji je pet godina nakon Drugog svetskog rata počeo da kupuje ringišpile. Par godina kasnije je došao na ideju da ih sa svojim timom sam pravi i tako je počelo. Sinovi su tokom studija razvijali ideje i onda su počeli zajedno da rade.

Do danas je kroz park prošlo skoro 100 miliona posetilaca iz celog sveta. Sa skoro četiri miliona posetilaca godišnje spada u najposećeniji park u Nemačkoj. Nalazi se u gradiću Rust, u jugozapadnom delu Nemačke, u Rajnskoj niziji uz obronke Švarcvalda na 30-ak kilometara od čuvenog univerzitetskog grada Frajburga.

Pored zvanično preko stotinu atrakcija, deo parka su i četiri hotela sa oko 3500 ležajeva. Pored parka je i velika „Naučna kuća“ „opremljena“ stručnih licima, koja su tu da daju sva objašnjenja vezana za prirodne pojave, kao i da pomognu svakom posetiocu da izvrši eksperiment koji ga privlači.

Park je zamišljen kao putovanje kroz (za sada) 13 evropskih zemalja: Nemačku, Italiju, Grčku, Rusiju, Holandiju, Norvešku, Francusku, Švajcarsku, Portugaliju, Španiju, Austriju, Englesku i Island sa posebnim osvrtom na specifičnosti tih zemalja – na njihovu istoriju, kulturu, običaje, predele, pa čak i arhitekturu i vegetaciju. Pored zabave park ima i edukativni karakter, jer do detalja opisuje pojedine istorijske i kulturne događaje.

 

Na samom ulazu posetioce dočekuje Evro-miš, maskota i zaštitni znak Parka, a tu je i njegov drugar Evro-slon, čiji je zadatak da posetiocima pravi društvo. Odmah posle ulaza, prolazi se kroz nemačku aleju, da bi bilo jasno gde smo i ko je domaćin. Tu su uklopljeni mnogi nemački stilovi, a prikazani su i živopisni predeli nekadašnjih grofovija. Ko je raspoložen može da uživa u „Čarobnoj bašti“ i zamku Baltazar iz 1442. godine, koji na trenutak posetioce verno vrati u srednji vek.

Iz nemačke aleje se ide dalje u italijansko selo gde se nailazi na zamak duhova čuvene porodice Mediči. Nedaleko odatle je džinovski tobogan (Achterbahn ili Rollercoaster) «Silver star» visok 73 metra, koga je engleski časopis «Readers Digest» sa preko 100 miliona čitalaca u godini otvaranja proglasio najboljim toboganom u Evropi.

Park je osmišljen za svačiji ukus, tako da posetilac može vrlo živopisno da proputuje kroz alpske, ruske ili grčke predele, da se vozi bobom ili čuvenim «Frojd-raftingom», da prođe kroz afričku džunglu ili svet dinosaurusa, da doživi borbu pirata, vitezova ili venecijanski karneval, da poseti holandske vetrenjače i mlinove i da prošeta trgom čuvenog španskog tenora Hose Karerasa… ali može da vidi i divnu Pančićevu omoriku (pravu, živu, a ne veštačku!), koja je endemo-reliktna vrsta naših krajeva i koja je zahvaljujući posebnim uslovima na Balkanskom poluostrvu, uspela da se održi do danas, kao predstavnik izumrle vegetacije. Na tabli stoji da je omorika karakteristična za Srbiju i da je dobila ime po čuvenom srpskom velikanu prirodnih nauka, Josifu Pančiću, koji  je najzaslužniji za njeno otkriće.

Park je otvoren i leti i zimi, uz kratke prekide radi tekućeg održavanja brojnih uređaja. Zimi posetioci imaju priliku da se vrate u detinjstvo i svet bajki i da uz dva miliona svećica uživaju u zimskim čarolijama i božićnoj pijaci.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here