Home Info DVADESET I PET GODINA OD PRVE KNJIGE O HARIJU POTERU

DVADESET I PET GODINA OD PRVE KNJIGE O HARIJU POTERU

29
0
Pixabay License

Kada je Najdžel Njuton, osnivač izdavačke kuće Bloomsbury Publishing, kući doneo rukopis za knjigu „Hari Poter i kamen mudrosti“ tada još nepoznate Dž.K. Rouling, njegova ćerka Alis ju je opisala kao „verovatno jednu od najboljih knjiga koju deca od 8 ili 9 godina mogu da pročitaju“.

Dvadeset i pet godina kasnije, knjiga je postala jedan od najprodavanijih romana svih vremena, osvojivši srca i maštu dece širom sveta.

„Dao sam ga Alis, koja ga je odnela gore… Imali smo poglavlja do Zakutne ulice u tom trenutku. Sat vremena kasnije, spustila se niz stepenice i rekla – Tata, ova knjiga je bolja od svega što si mi pokazao“, rekao je Njuton za Rojters.

U nedelju će biti obeleženo 25 godina otkako je objavljena prva knjiga Dž.K. Rouling o čarobnom svetu veštica i čarobnjaka.

Rouling je nailazila na odbijanja sve dok Bloomsbury nije odlučio da objavi njen rad uz avans od 2.500 funti. Njena priča je zatim postala veliki uspeh širom sveta, a iz nje su proizašli čitava serija knjiga i ogromna filmska franšiza.

„Jesmo li znali da će se do leta 2022. prodati više od 500 miliona kopija? Ne, ali znali smo da je reč o odličnom književnom delu. Deca, a ne njihovi roditelji, su bila ta koja su izvorno prihvatila ovu knjigu“, rekao je Njuton.

Deca bi satima stajala u redovima ispred knjižara, čekajući na najnoviji dio Harijevih pustolovina, koje su svoj vrhunac doživele u knjizi „Hari Poter i relikvije smrti“ iz 2007. godine.

Nekima, poput Žakline Hulber (23), serijal knjiga je pomogao da uživaju u čitanju.

„Bilo je jednostavno fenomenalno. Nije bilo slično ničemu što sam ranije pokušala da čitam, jer je priča bila dovoljno napeta da sam htela da nastavim sa čitanjem. Jer normalci (oni koji u knjigama ne poseduju čarobne moći) i svi koje poznajemo nisu znali da postoji taj skriveni svet gotovo nadohvat ruke“, rekla je Hulber.

Slika Harija kako stoji ispred Hogvorts Ekspresa, voza koji ga odvodi u čuvenu školu za čarobnjake, jedna je od najprepoznatljivijih naslovnica knjiga u dečjoj književnosti.

Izradio ju je književnik i ilustrator Tomas Tejlor, što mu je bio prvi rad te vrste. Tejlor, koji je tada imao 23 godine i radio u dečjoj knjižari, u izdavačkoj kući Bloomsbury je ostavio nekoliko svojih uzoraka crteža zmajeva.

„Nekoliko dana kasnije zazvonio je telefon i to je bio izdavač Beri Kaningam iz Bloomsburyja, koji me pitao da li bih hteo da izradim naslovnu stranu za novu knjigu nove autorke za koju niko nije čuo“, rekao je Tejlor, poznat po knjigama za decu „Eerie-on-Sea“.

„I bio sam poprilično uzbuđen, pa sam pristao i naravno da nisam imao pojma šta će postati“, dodao je Tejlor.

https://rs.n1info.com/lifestyle/dvadeset-i-pet-godina-od-prve-knjige-o-hariju-poteru/

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here