Home Svaštara DOKAZANA METODA ZA ODGOJ SREĆNE I USPEŠNE DECE

DOKAZANA METODA ZA ODGOJ SREĆNE I USPEŠNE DECE

49
0
Pixabay License

Dr Samdu Četri je osnivač „Gross National Happiness“ centra u Butanu i veliki zagovornik podučavanja deteta važnosti ispravnih namera i truda. Kako objašnjava, ova dva principa mogu da dete odvedu daleko.

„Moderno roditeljstvo je teško jer uključuje puno takmičenja, ali naučite svoje dete da se takmiči sa sobom. Od malih nogu ih učite da rade jednu stvar više danas i da će zbog toga biti bolji nego juče“, rekao je.

Njegov savet je da s detetom postupate u skladu s njegovim uzrastom, što smatra ključnim za odgoj srećnog i uspešnog deteta.

OD ROĐENJA DO 8. GODINE

Prema dr Četri, bebe i malu decu treba tretirati kao prinčeve i princeze. To znači maziti ih, ali i učiti važnim životnim veštinama. Uz to, trebaju da osete da ih volite i da su važni.

OD 9. DO 12. GODINE

Ovo je doba kada roditelji treba da pokušaju da izbegnu sve moguće greške.

„Izbegavajte zamke, loše i opasne stvari. U ovom dobu roditelji treba da uključe dete u zajedničke probleme. Ako se svađate pred detetom, takođe se izvinite jedno drugom u njegovom prisustvu kako bi znali mogu da se ne slažu s nekim, ali i da treba popustiti. Ovo je važna faza u kojoj deca puno uče iz vašeg ponašanja. Zato im budite primer“, rekao je.

OD 12. DO 16. GODINE

U ovom dobu, prema dr Četri, roditelji treba da budu oštri s detetom. To znači da moraju da postave jasne granice i sklope dogovore u kojima svi pobeđuju. Postavite uslove, dopustite deci da rade na svojim ciljevima i ulože trud.

„Neka znaju koji će biti ishod njihovog ponašanja. Na primer, ako ne ostvare uspeh u školi, neće ići na odmor. Takođe, uključite ih u donošenje odluka. Ponudite teorijska pitanja, a od deteta tražite moguća rešenja“, ističe.

POSLE 16. GODINE

Ovo je faza u kojoj će vas dete teško poslušati ako niste prijatelji. Dr Četri zato ističe da je to jedini način da osigurate da vas dete sluša.

https://www.index.hr/mame/clanak/dokazana-metoda-za-odgoj-sretne-i-uspjesne-djece/2385678.aspx

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here