Home Svaštara DA LI USKRŠNJI ZEC STVARNO POSTOJI? PSIHOLOG SAVETUJE KAKO ODGOVORITI DETETU…

DA LI USKRŠNJI ZEC STVARNO POSTOJI? PSIHOLOG SAVETUJE KAKO ODGOVORITI DETETU…

283
0
Pixabay License

Odlazite na uskršnji ručak i odjednom čujete to strašno pitanje: „Mama, da li uskršnji zec stvarno postoji?“ Kako se poneti u ovoj situaciji?

Deca su obično vrlo dobra u razlikovanju stvarnog od nestvarnog. Ali uskršnji zec, Deda Mraz i Zubić vila su likovi koji predstavljaju čistu nevinost i detinjstvo. Oni decu uče iskazivanju zahvalnosti darivanjem i dobrom ponašanju, piše Jo Adetunji za “The Conversation”.

Proces tokom kojeg dete saznaje istinu može biti važno iskustvo učenja. Postavljanje pitanja da li postoji uskršnji zec razvija njegove veštine kritičkog mišljenja. Koliko god se neugodno osećali, to treba podržavati.

Dakle, šta odgovoriti detetu, a da ne uništite magiju i ritual Uskrsa?

Ako je vaše dete nesigurno, pažljivo ga saslušajte i pustite da vas vodi. Nemojte odgovoriti na pitanja na jednostavan i izravan način.

„Da li mi možeš reći zašto misliš da nije stvaran?“ jedno je od protivpitanja koje možete da postavite svom detetu.

Kada deca nauče da će ih roditelji uvek slušati, shvatati ozbiljno i odgovarati na njihova pitanja najbolje što mogu, to će ojačati vašu vezu i izgraditi poverenje.

Neka deca možda se pitaju da li postoji uskršnji zec jer su čula da druga deca postavljaju to pitanje. Mogli biste reći: „Iako se druga deca to pitaju, zvuči kao da ti još uvek veruješ da je stvaran. Hoćemo li da vidimo šta će se dogoditi ove godine?“

Ako je dete tužno i uzrujano jer je doznalo istinu, priznajte i potvrdite njihove osećaje tako da im date do znanja da je u redu tako se osećati.

„Sva deca veruju u uskršnjeg zeca, a kad shvate da je to samo priča, to je poseban trenutak. To pokazuje koliko si narastao/la i sposoban/na da sam/a rešavaš zadatke. Trebali bismo da proslavimo“, jedna je od stvari koje možete reći detetu.

Kada su deca sprema da čuju odgovor?

Prema psiholozima, uobičajeno pravilo je da je dete spremno, ako postavlja pitanja. To vredi za sve teme, uključujući one koje su bolne ili neugodne. Svako dete je drugačije, i iako sva deca prolaze kroz široke razvojne faze, neka deca možda žele da duže zadrže uverenja o uskršnjem zecu i Deda Mrazu.

https://www.index.hr/mame/clanak/je-li-uskrsni-zeko-stvaran-psihologinja-savjetuje-kako-odgovoriti-djetetu/2356931.aspx

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here